НОВИНИ

Енергийните връзки с Гърция бяха акцент при посещението на Борисов в Солун

Българският премиер Бойко Борисов участва в третата среща на високо равнище, посветена на европейската перспектива и развитието на Западните Балкани в Солун. С гръцкия министър на транспорта и с представители на газови компании Борисов обсъди транспортната и енергийна свързаност между България и Гърция.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:54, 16.11.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Строежът на Железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе" ще допринесе за икономическия подем на региона посочи премиерът Борисов пред гръцкия транспортен министър. Тази линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море.

Двамата обсъдиха и възможностите за по-нататъшно развитие на транспортния коридор, чрез изграждане на автомагистрала или скоростен път между Александруполис и Бургас, както и за удължаване на коридора от Солун до пристанище Патра, за да има възможност за връзка по море и към Италия и Испания.

С представителите на гръцките газови асоциации Борисов разговаря за газовата свързаност на Балканите. По думите му българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ при Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки с газ от САЩ, Катар и други големи производители, като това ще доведе до допълнитгелни източници на газ в европейския газов хъб Балкан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел призна за грешки в бежанската политика при посещението си в Кемниц
Меркел призна за грешки в бежанската политика при посещението си в Кемниц
Протест заплашва Франция да осъмне с блокирани магистрали
Протест заплашва Франция да осъмне с блокирани магистрали