Българският премиер Бойко Борисов участва в третата среща на високо равнище, посветена на европейската перспектива и развитието на Западните Балкани в Солун. С гръцкия министър на транспорта и с представители на газови компании Борисов обсъди транспортната и енергийна свързаност между България и Гърция.

Строежът на Железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе" ще допринесе за икономическия подем на региона посочи премиерът Борисов пред гръцкия транспортен министър. Тази линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море.

Двамата обсъдиха и възможностите за по-нататъшно развитие на транспортния коридор, чрез изграждане на автомагистрала или скоростен път между Александруполис и Бургас, както и за удължаване на коридора от Солун до пристанище Патра, за да има възможност за връзка по море и към Италия и Испания.

С представителите на гръцките газови асоциации Борисов разговаря за газовата свързаност на Балканите. По думите му българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ при Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки с газ от САЩ, Катар и други големи производители, като това ще доведе до допълнитгелни източници на газ в европейския газов хъб Балкан.

Премиерът Борисов в Солун: Няма по-добро място от Европейския съюз

Премиерът Борисов в Солун: Няма по-добро място от Европейския съюз

„Няма по-добро място от Европейския съюз“: това каза министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Третата среща на високо...