Причина за увеличението е промяна на цените на световните пазари

Цената на природния газ у нас ще поскъпне с близо 2% от 1 октомври. Това показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране. Така синьото гориво, което "Булгаргаз" продава ще струва вече 286,60 лева за 1000 куб. метра. Планираното увеличение е първото от почти две години. За последен път синьото гориво поскъпна от януари 2015 г.

Самата "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на газа от 3,27 на сто от октомври. Компанията изчислява стойността на горивото на базата на цените на международните пазари. Членовете на КЕВР обаче не са се съгласили с направените сметки и смятат, че до момента газовата компания е получавала повече приходи на базата на цената, по която купува гориво от Русия.

В момента "Булгаргаз" купува повече от 90 на сто от природния газ именно от Москва. Друг източник на гориво е местният добив, но в момента той е символичен.

Цената на природният газ е определяща за цената на парното и топлата вода у нас. Те обаче се коригират само ако синьото гориво поевтинява или поскъпва с повече от 5 на сто.