НОВИНИ

Енергийното министерство ще търси начин за намаляване цената на промишления ток

Основната причина за рязкото поскъпване на тока на българската борса се оказа софтуерен проблем на съседните пазарни платформи. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова, след като изслушала шефа на Енергийната борса днес по време на среща с бизнеса.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Альоша Шаламанов
19:31, 13.02.2020
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Петкова все пак потвърди, че проблем има, но тепърва ще се анализират данните и ще се установи защо токът за индустрията у нас е по-скъп от този в останалите държави. Министърът каза, че на днешната среща не са обсъждани поисканите от работодателите оставки на шефовете на Българския енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса и на ТЕЦ "Марица изток 2".

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Срещата беше изключително ползотворна, премина в много конструктивен, в много партньорски диалог. С колегите от бизнеса, винаги сме си говорили много честно и открито, когато има проблеми търсим общи решения. Конкретната мярка е активен диалог. Цената, основният път за нейното така да кажем пазарно изражение е пълната либерализация на пазара на електрическа енергия. Има закон, който закон ясно казва кой упражнява контрол по отношение работата на борсата - това е Комисията за енергийно и водно регулиране, има специален регламент, това е ремит - той е транспониран в Закона за енергетиката и колегите от КЕВР са на своето място и вършат своята работа
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и управителят на БНБ обсъдиха присъединяването ни към еврозоната
Президентът и управителят на БНБ обсъдиха присъединяването ни към еврозоната
Няма заловен за обира на денонощен магазин в София
Няма заловен за обира на денонощен магазин в София