НОВИНИ

Енергодружества поискаха драстично поскъпване на тока от юли

Драстично поскъпване на тока за бита от 1-ви юли са поискали някои дружества от енергийната система. Шефът на КЕВР Иван Иванов отказа да каже кои са те, но увери, че регулаторът ще защити потребителите. Ценовите предложения на ЕВН и Енерго-Про бяха публично оповестени преди седмица.

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 11.04.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

По традиция всяка година по това време дружествата от енергийната система депозират в КЕВР своите предложения за цени на тока от новия регулаторен период, който започва да тече от 1-ви юли. Това са трите доставчика, производителите на ток, НЕК и ЕСО. Крайната дума обаче е на регулатора.Днес шефът на КЕВР заяви, че някои от тези дружества са поискали драстично поскъпване, което според него няма да се случи.


Всички дружества от системата на енергетиката още в края на март внесоха в КЕВР заявленията си за новите тарифи от 1 юли.Оказва се, че някои от тях са поискали драстично поскъпване.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Иска се включително цени два пъти и повече по- високи от отделни дружества, било то производители, било снабдителни, било разпределителни дружества".

От крайните снабдители само ЧЕЗ не обяви проекто-тарифите си. Това провокира лидерът на БСП Корнелия Нинова да поиска от КЕВР да и предостави ценовото предложение, което днес левицата публикува на своя сайт. От него става ясно, че дружеството, снабдяващо с ток Западна България е поискало повишаване на нощната тарифа с близо 50 на сто.

Председателят на КЕВР потвърди пред журналисти, достоверността на оповестените от левицата цифри.

Иван Иванов - председател на КЕВР: " Да, това е така. Точно така е. Това е правилно".

За сравнение доставчикът за Североизточна България Енерго-Про поиска поскъпване с 5,5 на сто, а доставчикът за Югоизточна България - ЕВН с 6.9 за нощната и с 5,4 на сто за дневната тарифа.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "За мен няма никаква драма, защото като сме го правили през последните 3 години, винаги регулаторът признава само тези разход, които са абсолютно необходими и по такъв начин нашите решенията, консервативни по характер, защитават обществения интерес. Няма да допуснем никакво значително повишение".

Енергийният министър Теменужка Петкова увери, че държавата разполага с всички механизми, за да гарантира сигурността на енергийните доставки.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "В случай, че някой от тези енергийни предприятия, тези ЕРП-та не си изпълняват ангажиментите по лиценз, държавата може да влезе чрез така наречения особен управител, и който и да е собственик, той може да бъде отстранен, докато бъдат съответно изпълнени или отстранени нарушенията, които са установени".

По-малко от три месеца има на разположение регулаторът, за да определи новата цена на тока, която ще влезе в сила от 1 юли. Преди това ще има обществено обсъждане на тарифите.


Днес шефовете на американските централи се срещнаха с омбудсмана. Очакваното от всички поевтиняване на тока при разваляне или преформатиране на дългосрочните договори с двете централи от Маришикия басейн няма да се случи. Това стана ясно от думите на двамата шефове на ТЕЦ "Марица Изток 1 и 3". Те бяха категорични, че няма да отстъпят цената. Ето и аргументите им:

Иван Цанков - изпълнителен директор на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово": Каквото и да се случи с договорите, според нас, това не би трябвало да доведе до никаква промяна в цената на електроенергията, защото в момента цената на електроенергията е такава, че тя покрива пълно ангажиментите по тези договори, което и в бъдеще трябва да се запази по този начин.
Красимир Ненов, изп. директор "Контур глобъл": "Евнуталното трансформиране на договора по начин, който да съответства и да интегриран свободен пазар ще бъде резултат от преговори, които ще съхранят интересите на инвеститорите".

Утре парламентарната анкетна комисия за ЧЕЗ ще огласи събраните до момента факти и обстоятелства около сделката за продажбата на българските активи на чешката енергийна компания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британската полиция на крак за предстоящата кралска сватба през май
Британската полиция на крак за предстоящата кралска сватба през май
​Хора с увреждания излязоха на национален протест пред Министерския съвет
​Хора с увреждания излязоха на национален протест пред Министерския съвет