НОВИНИ

ЕНП подкрепя интеграцията на Западните Балкани

Европейската народна партия подкрепя интеграцията на Западните Балкани. Това беше потвърдено на среща на лидерите на ЕНП днес следобед в резиденция Бояна.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:22, 16.05.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Европейски път за западните Балкани - такива послания за подкрепа се чуха днес от европейските десни лидери.

Дясното политическо семейство оцени успехите на българското председателство и на премиера Борисов. Борисов посочи, че няма рискове при приобщаването на Западните Балкани. Според лидера на ЕНП премиерът Борисов може да помогне за приобщаването им, защото той най-добре познава страните от региона.

Отговорността за това, което се случва на Балканите е отговорност на Европа, подчерта лидерът на ЕНП. Допълни обаче, че за успешната интеграция е необходима борба с корупцията и България може да помогне с тази задача.

Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия: Ние имаме обща история, обща география. Имаме интерес това да бъде един проспериращ регион. Това е целта на днешната среща и причината да имате пълната ни подкрепа. Балканите винаги са били приоритет за ЕНП и винаги ще го повтарям - Балканите са в границите на Европейския съюз.
Бойко Борисов - министър-председател: Днес говорим, дали да присъединим, да прегърнем този регион за една държава с Брутен продукт, колкото Словакия и по-малко население от Румъния. Рисковете за Европа са нула.

Надявам се президентът Вучич и президентът Тачи, за разлика от Скопие, тука да си подадат ръка и да покажат на своите народи и елити, че Балканите трябва да бъдат не по-малко цивилизовани и европейски отколкото двете Кореи.

Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия: Мога уверено да кажа, че това председателство ще бъде с много голям успех.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз благодаря за добрата оценка и искам да кажа, че днес на този форум не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Това е успех на България, на българския народ.

Лидерите на ЕНП фокусираха вниманието си и върху проблемите в Европа. Брекзит, тревогите около решението на Съединените щати за оттегляне от споразумението за иранската ядрена програма, напрежението и жертвите в Близкия Изток и какво ще се случи в Италия - дали ще се стигне до искане за излизане от еврозоната.

По друг ключов за България проблем - правилата за транспортния бранш в пакета за мобилност, премиерът съобщи, че Европейската комисия е върнала част от текстовете за превозваческите фирми.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Някои от тях ни удовлетворяват, други не ни удовлетворяват, така че в момента министър Московски пишат опровержение по някои от точките, с някои са се съобразили с някои не.

Премиерът се надява страната ни да получи подкрепа за исканията на транспортния бранш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите
Край на издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите
Разблокираха средствата по ОП Наука и образование
Разблокираха средствата по ОП "Наука и образование"