Европейската народна партия подкрепя интеграцията на Западните Балкани. Това беше потвърдено на среща на лидерите на ЕНП днес следобед в резиденция Бояна.

София

Европейски път за западните Балкани - такива послания за подкрепа се чуха днес от европейските десни лидери.

Дясното политическо семейство оцени успехите на българското председателство и на премиера Борисов. Борисов посочи, че няма рискове при приобщаването на Западните Балкани. Според лидера на ЕНП премиерът Борисов може да помогне за приобщаването им, защото той най-добре познава страните от региона.

Отговорността за това, което се случва на Балканите е отговорност на Европа, подчерта лидерът на ЕНП. Допълни обаче, че за успешната интеграция е необходима борба с корупцията и България може да помогне с тази задача.

Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия: Ние имаме обща история, обща география. Имаме интерес това да бъде един проспериращ регион. Това е целта на днешната среща и причината да имате пълната ни подкрепа. Балканите винаги са били приоритет за ЕНП и винаги ще го повтарям - Балканите са в границите на Европейския съюз.
Бойко Борисов - министър-председател: Днес говорим, дали да присъединим, да прегърнем този регион за една държава с Брутен продукт, колкото Словакия и по-малко население от Румъния. Рисковете за Европа са нула.

Надявам се президентът Вучич и президентът Тачи, за разлика от Скопие, тука да си подадат ръка и да покажат на своите народи и елити, че Балканите трябва да бъдат не по-малко цивилизовани и европейски отколкото двете Кореи.

Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия: Мога уверено да кажа, че това председателство ще бъде с много голям успех.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз благодаря за добрата оценка и искам да кажа, че днес на този форум не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Това е успех на България, на българския народ.

Лидерите на ЕНП фокусираха вниманието си и върху проблемите в Европа. Брекзит, тревогите около решението на Съединените щати за оттегляне от споразумението за иранската ядрена програма, напрежението и жертвите в Близкия Изток и какво ще се случи в Италия - дали ще се стигне до искане за излизане от еврозоната.

По друг ключов за България проблем - правилата за транспортния бранш в пакета за мобилност, премиерът съобщи, че Европейската комисия е върнала част от текстовете за превозваческите фирми.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Някои от тях ни удовлетворяват, други не ни удовлетворяват, така че в момента министър Московски пишат опровержение по някои от точките, с някои са се съобразили с някои не.

Премиерът се надява страната ни да получи подкрепа за исканията на транспортния бранш.

© БТА