Членството на "Фидес" в Европейската народна партия е замразено, обяви президентът на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от "Ройтерс".

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова:

Партия „Фидес“ на Виктор Орбан остава в ЕНП, но членството ѝ е замразено. До такова компромисно решение стигна днес политическата асамблея на ЕНП, която заседаваше в Брюксел. Орбан не знаеше да бъде изключен от ЕНП, както и повечето от големите партии. Така партията на Орбан остава в ЕНП, но няма да участва във взимането на важни решения.

190 делегати са подкрепили замразяването на членството на "Фидес", трима са гласували против. Партията на Орбан губи правото си да присъства на срещите на ЕНП, да гласува и да предлага кандидати за постове,обяви президентът на ЕНП Жозеф Долв "Туитър":


ЕНП решава дали да изключи или замрази членството на партията на Виктор Орбан

ЕНП решава дали да изключи или замрази членството на партията на Виктор Орбан

Европейската народна партия провежда в този час в Брюксел своята политическата асамблея, на която трябва да бъде решено дали партията "Фидес" на унгар...

ЕНП реши да създаде група, която да наблюдава процесите в Унгария и да направят оценка през есента дали има подобрение на ситуацията. Ако такова има, положението на „Фидес“ ще бъде преразгледано.

След гласуването Орбан каза, че е доволен от решението и каза, че за него е важно единството на ЕНП.

Орбан се извини с писмо, иска ФИДЕС да остане в ЕНП

Орбан се извини с писмо, иска ФИДЕС да остане в ЕНП

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писма до лидерите на консервативните партии, поискали изключването на неговата партия ФИДЕС от Европейската на...