НОВИНИ

ЕНП ще гласува дали да изключи партията на Виктор Орбан

Християндемократическите партии от Белгия и Люксембург, които членуват в Европейската народна партия (ЕНП) искат унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан да бъде изключена от нея. Това може да стане още на 20 март, когато лидерите от ЕНП, сред които е и Бойко Борисов, се събират на заседание в Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:34, 01.03.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Две християндемократически парии от Белгия и една от Люксембруг не искат повече да бъдат в едно политическо семейство с партията на Виктор Обран ФИДЕС. Те изпратиха писмо до лидера на ЕНП Йозеф Дол, в което го приканват да започне процедура по изгонването на Орбан. Изключването трябва да бъде поискано от седем партии от ЕНП. Холандските консерватори също подкрепиха колегите си от Белгия и Люксембург. Очаква се подкрепа и от партии от Финландия, Полша, Румъния и Литва. Следващото заседание на ЕНП е на 20 март в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също членува в ЕНП, вече няколко пъти заяви, че Орбан вече няма място в партията. В отговор правителството в Будапеща води кампания срещу Брюксел и политиката на ЕС за бежанците. Европейската комисия излезе с подробно опровержение.

Мина Андреева - говорител на Европейската комисия: Унгарската кампания озаглавена "Ти също имаш право за знаеш какво планира Брюксел", изопачава истината и се опитва да внуши, че има таен заговор за привличането на повече мигранти в Европа. Съгласни сме, че хората трябва да знаят истината. А тя е, че ние не искаме въвеждането на задължителни квоти за разселване на мигранти. Разселването винаги е било и ще остане на доброволна основа.

Партията на Орбан в момента има 12 евродепутати в групата на ЕНП в Европарламента. Според прогнозни данни в следващия парламент тя ще спечели 13 места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Касабов, НФСБ: Самостоятелната игра не води до нищо добро
Валентин Касабов, НФСБ: Самостоятелната игра не води до нищо добро
За 3-ти март: Засилен контрол по пътищата на страната и затворени улици в София
За 3-ти март: Засилен контрол по пътищата на страната и затворени улици в София