НОВИНИ

ЕП изпраща Бареков на мисия в Гамбия

Николай Бареков е единственият български евродепутат в рамките на настоящия законодателен мандат, който е получил дипломатически мисии на 5 континента от парламента и от Групата на Европейските консерватори и реформисти /ЕКР/.

изпраща бареков мисия гамбия
bnt avatar logo
от БНТ
15:53, 22.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Освен множеството командировки в различни точки на Европа заради ангажиментите около Комисията по енергетика и Комисията по екология в ЕП, на които той е член, Бареков е бил на политически мисии в Африка, Азия, Северна и Южна Америка. Заради успешните мисии и натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури и повишаване на общественото доверие в изборите и в правата на човека, ЕП е взел решение Бареков да бъде изпратен в най-горещата точка на Африка - Гамбия. Поводът е предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 6-и април.

В началото на тази година именно в тази точка на света гръмна грандиозен скандал, отразен от всички световни медии. Бившият президент на Гамбия Яя Джаме, който беше на власт повече от 22 години, загуби властта на провелите се през декември президентски избори. В последните му месеци като държавен глава се оказа, че е откраднал милиони долари, опразвайки държавната хазна и изнасяйки луксозни автомобили с товарен самолет.

Бареков освен че ще докладва на ЕП за събитията по време на изборния ден, ще направи оценка на цялата избирателна процедура, така че да се оцени състоянието на демократичното развитие в тази държава към този момент. През октомври миналата година Бареков беше командирован в Колумбия от ръководството на Европейския парламент като част от делегацията, която наблюдава референдума, на който всички граждани на Колумбия изразиха отношението си към постигнатите договорености между правителството и въстаниците от FARC.

Експерти от областта на сигурността тогава заявиха, че присъствието на българин в този исторически момент, при това като гарант за стабилността в една от най-размирните латиноамерикански страни, е изключителна чест за България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 млн. души в четири страни са заплашени от глад
20 млн. души в четири страни са заплашени от глад
Фермери атакуваха неуспешно земеделското министерство
Фермери атакуваха неуспешно земеделското министерство