НОВИНИ

ЕП настоява Русия да освободи политическите затворници от Украйна

Европейският парламент прие резолюция за Украйна, с която призовава за освобождаване на незаконно задържани украинци в Русия, съобщи пресцентърът на ЕП.

bnt avatar logo
от БТА
13:55, 16.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
настоява русия освободи политическите затворници украйна

Европейският парламент отново осъди незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия преди три години. ЕП осъди и нарушенията на свободата на словото, действията срещу медиите, принудителното налагане на руско гражданство и дискриминационните политики, наложени от така наречените власти срещу кримските татари.

Евродепутатите настояват Русия да спре да дава "на всички жители на Крим руски паспорти" и "да освободи незабавно всички незаконно и произволно задържани украински граждани, както в Русия, така и във временно окупираните територии на Украйна, и да се осигури безопасното им завръщане". Следва също така да прекратят незабавно всички практики на преследване, тъй като в много от случаите са докладвани "изчезвания", изтезания и системни заплахи срещу местни граждани, които се противопоставят на анексирането на Крим.

Евродепутатите отново отправят своя призив за незабавна отмяна на решението на т.нар. Върховен съд на Крим от 26 април 2016 г., което забрани Меджлиса, законния и признат представителен орган на кримските татари, и така правата на местното население "са били сериозно нарушени".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската комисия очаква споразумението ЕС-Турция да продължи да се спазва
Европейската комисия очаква споразумението ЕС-Турция да продължи да се спазва
Кралица Елизабет утвърди закона, позволяващ началото на преговорите за Брекзит
Кралица Елизабет утвърди закона, позволяващ началото на преговорите за Брекзит