НОВИНИ

ЕП настоява за по-строг контрол при износа на оръжия от ЕС

Европейският парламент настоя днес да има надзор над износа на оръжия от ЕС и да се въведат наказания за държавите, които не спазват минимални изисквания, съобщи пресслужбата на ЕП.

bnt avatar logo
от БТА
15:05, 13.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
настоява строг контрол износа оръжия

Евродепутатите предлагат да се упражнява надзор над контрола над въоръженията под егидата на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността; въвеждане на наказания за държавите в ЕС, които не изпълняват общата позиция за износ на оръжия; разширяване на изискванията за износ на оръжия, с които държавите да оценяват възможностите за корупция сред купувачите; увеличаване на прозрачността при докладването на износа на оръжия; създаване на ефективен контрол, за да се предотврати повторен износ на оръжия към неразрешени крайни потребители; включване на въоръжените дронове в списъците на контролирани оръжия.

Евродепутатите отбелязват, че оръжейният износ за Саудитска Арабия нарушава общата позиция на ЕС. Те повтарят призива за налагане на оръжейно ембарго на Рияд.

Държавите от ЕС са вторият по големина износител на оръжия (26 на сто от световния износ) след САЩ (33 на сто) и преди Русия (23 на сто). Близкият изток е най-големият потребител на изнасяното оръжие от ЕС през 2015 година.

Общата позиция на ЕС за износа на оръжия е единственото правно задължително споразумение в региона по тези въпроси. Позицията очертава осем изисквания, които държавите в ЕС трябва да прилагат, когато взимат решения за даване на лиценз за износ на оръжия. Сред изискванията са изпълнение на международни задължения, особено санкции, или съобразяване с правата на човека и международното хуманитарно право в съответната държава, получаваща оръжията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Запали се старото сметище на Симитли и обгази главен път Е-79
Запали се старото сметище на Симитли и обгази главен път Е-79
България ще се присъедини към Рамковата конвенция на етиката в туризма
България ще се присъедини към Рамковата конвенция на етиката в туризма