НОВИНИ

ЕП обсъди предложението на ЕК за бюджета на ЕС до 2027 година

Европейският парламент обсъди днес предложението на Европейската комисия за бюджета на ЕС до 2027 година. Повечето мнения изразиха сдържаност и възражения. Групата на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза, че първо ще се посъветва със заинтересованите страни, преди да съобщи мнението си. Важно е парите на данъкоплатците да бъдат използвани добре, посочи ЕНП. От групата защитиха предложените от ЕК намаления на средствата за земеделие и сближаване.

bnt avatar logo
от БТА
16:10, 02.05.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
обсъди предложението бюджета 2027 година

Социалистите и демократите се усъмниха, че предложението взима предвид нуждите на младите хора за следващото десетилетие. Те настояха средствата от ЕС да достигат и до бедните хора. Социалистите добавиха, че бюджетът на ЕС се пълни от данъците на хората с ниски доходи, докато големите дружества успяват да избегнат плащането на данъчните си задължения.

Европейските реформатори и консерватори настояха за повече намаление на средствата в европейския бюджет. Според АЛДЕ за пръв път от 20 години насам бюджетът на ЕС предвижда "собствени източници" за финансиране, увеличава се, като се предвижда намаление или повишаване на средствата там, където е необходимо.

Зелените настояха половината от следващия бюджет на ЕС да бъде насочена към опазването на природата. Прекалено много средства от ЕС се отклоняват и използват за корупция, трябва средствата да служат повече за установяването на върховенство на закона. Където правителствата не се справят, ЕК трябва да контролира разходите на европейски средства, призоваха от тази парламентарна група.
Европейската обединена левица изрази притеснение от посоката на бюджета, приветства предложението за повишаване на разходите за образование и възрази срещу увеличените средства за охрана на границите и за отбрана.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" отчете, че държавите нетни вносители в бюджета ще бъдат допълнително натоварени заради оттеглянето на Великобритания.

Групата "Европа на народите и свободата" коментира, че предложението показва колко далеч е Европа от гражданите. Според тази политическа сила обвързването на отпускането на средства от ЕС с върховенството на закона е ясно наказание за държавите от Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неочакван посетител: Дива мечка се появи в американското градче Риджууд
Неочакван посетител: Дива мечка се появи в американското градче Риджууд
Русе ще бъде домакин на среща между президентите на България, Австрия и Румъния
Русе ще бъде домакин на среща между президентите на България, Австрия и Румъния