НОВИНИ

ЕП отхвърли началото на преговори за нова директива за авторското право

Европейският парламент отхвърли започването на преговори за приемане на нова директива за авторското право. Документът предизвика ожесточени спорове заради предложението - големите интернет платформи като Google, Facebook, YouTube и Wikipedia да плащат авторски права за съдържанието си.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:45, 05.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Големите он лайн платформи срещу представителите на творческата индустрия - автори, издатели, музиканти, продуценти, артисти. Това е конфликтът, който предизвика предложението на Брюксел за нова директива за авторските права в дигиталната ера. Последните промени в тази област датират от 2001 година. Оттогава интернет и технологиите са се развили главоломно.

Потребителите на Facebook или YouTube могат безпроблемно да споделят клипове на любимите си изпълнители, без авторите да бъдат обезщетявани за това. Еврокомисията и част от евродепутатите искат да променят тази ситуация.

Аксел Фос - евродепутат от ЕНП и докладчик по директивата: "Сблъскваме се с кампания с много грешни интерпретации и фалшиви аргументи. Вчера сайтовете на Уикипедия в Италия и Франция писаха, че ще "убием" публикациите им. Нещата излизат извън приемливите норми".

Един от най-оспорваните текстове е свързан с предложението платформите да плащат за използването на съдържание, защитено с авторски права. Директивата предвижда също така въвеждането на филтри, които да спират публикуването на клипове, фирми или текстове, авторите на които не са дали съгласието си за това. Лобистите на интернет гигантите и критиците на директивата смятат, че това е опит за цензура в мрежата.

Световноизвестни музиканти като Пол Маккартни и Жан-Мишел Жар, от друга страна, призоваха евродепутатите да защитят правата им. Последните обаче отхвърлиха започването на преговорите между Комисията, Съвета и Парламента за приемане на директивата. Въпросът ще бъде отново разгледан в пленарна зала през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма доказателства задържаната група да има връзка с убийството на Иво Стаменов
Няма доказателства задържаната група да има връзка с убийството на Иво Стаменов
Хавайският архипелаг порасна с два квадратни километра
Хавайският архипелаг порасна с два квадратни километра