НОВИНИ

ЕП: Отсрочка за Брекзит "само при основателни причини и цел"

След две години и половина преговори между Великобритания и Европейския съюз - сценарият Брекзит без сделка остава. Днес Европарламентът отново настоя за развод със споразумение. С голямо мнозинство евродепутатите поискаха основателни причини за евентуално отлагане на Брекзит след 31 октомври. Има ли възможност двете страни все пак да се разберат - дебата в Европарламента в Страсбург просреди Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:27, 18.09.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Крайният срок за Брекзит наближава. Несигурността се увеличава. Такава е ситуацията, свързана с напускането на Великобритания. Обединеното кралство би следвало да носи цялата отговорност, ако напусне Евросъюза без сделка - това се казва в резолюция, която днес евродепутатите приеха в парламента в Страсбург. Според тях споразумението, което ЕС предлага, е изключително справедливо. Те дават възможност и за нова възможност след датата 31 октомври. Това би се случила само ако Обединеното кралство го пожелае, като при всеки развод, има какво да се урежда. Като се започне от едни евентуални такси, които Лондон да заплати на Брюксел, преминем през запазването на единния пазар и стигнем до големия препъни камък в последно време, свързан с преговорите, а именно предпазният механизъм за ирландската граница. Както знаем британският премиер Борис Джонсън настоява той да бъде премахнат, докато днес в своята резолюция евродепутатите заявиха, че няма да се съгласят на споразумение без този предпазен механизъм. Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер за пореден път призова Великобритания да даде конкретни алтернативи и предложения, на този етап такива няма да чуем.

Жан Клод Юнкер - председател на ЕК: Все още можем да направим нещо за договореност, която е все така желателна и възможна. Главният въпрос е за буфера в Ирландия. Този буфер цели да се избегне твърдата граница на остров Ирландия, да се опази целостта на единния пазар и най-вече мястото на Ирландия на този пазар. И също така да се опази сътрудничеството между севера и юга и островната икономика.
Мишел Барние - главен преговарящ на ЕС за Брекзит: Очевидно британското правителство трябва да си осигури подкрепа на северноирландското правителство ,за да може да гарантира излизане от ЕС. Тук става дума за включването на различните институции за прилагането на предпазния механизъм. Ние оставаме на разположение да изслушаме всички британски предложения. Нашата амбиция е стратегическото партньорство между ЕС и Великобритания.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Американецът, записал Излел е Делю хайдутин на Балканска, с изложба в София
​Американецът, записал "Излел е Делю хайдутин" на Балканска, с изложба в София
Ливърпул започна защитата на трофея си със загуба
Ливърпул започна защитата на трофея си със загуба