НОВИНИ

ЕП решава дали да отнеме имунитета на Марин льо Пен

Битката за Елисейския дворец навлиза в нова фаза. Две седмици преди балотажа Европейският парламент може да започне процедура за отнемане на имунитета на кандидата за президент на крайната десница - Марин льо Пен.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:35, 26.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Злоупотреба с европейски фондове - за това е разследвана в родината си Марин льо Пен. Скандалът се разрази по време на предизборната кампания, после заглъхна, но сега отново излиза на повърхността.Процедурата за отнемане на имунитета на кандидат-президентката започва по искане на френски съдии.

В края на март магистратите са внесли искане за сваляне на имунитета на Льо Пен и на депутатката от нейната партия Мари-Кристин Бутоне. Подозира се, че двете са плащали заплати на парламентарни помощници, които обаче са от партийния апарат на Националния фронт.

;

Тогава Марин льо Пен коментира, че "не е изненадана от този ход". Дали Европейският парламент ще започне процедурата ще стане ясно до часове.

Снемането на имунитета на Марин льо Пен в европарламента не става за пръв път. Преди четири години тя беше разследвана заради антимюсюлмански изказвания. Две години по-късно прокуратурата реши да оттегли обвиненията.

Льо Пен е с намалена заплата като евродепутат заради прекомерни разходи. Тя не успя да ги докаже и да ги възстанови в определения срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев се отказа от имунитета си
Делян Добрев се отказа от имунитета си
Слабо земетресение край Чирпан
Слабо земетресение край Чирпан