Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург тази вечер възможното разширяване на газопровода "Северен поток" и въздействието от това върху Централна и Източна Европа.

Утре евродепутатите ще разискват предоставената от ЕС помощ за Ливан и Йордания за преодоляването на натиска от бежанската криза.

В сряда ЕП ще се запознае с последните предложения на Европейската комисия за промени в системата от Дъблин за предоставянето на убежище. Предложенията предвиждат въвеждането на постоянна система за преразпределение на бежанците, както и глоби от 250 хиляди евро за всеки бежанец, чието разселване бъде отказано от държава, определена от системата за приемаща.

Също в сряда ЕК ще представи намеренията си за действия, които да доведат до отпадането на възобновените гранични проверки в Шенгенската зона до края на годината. Очаква се евродепутатите да гласуват за законодателни промени, с които Европол да придобие допълнителни възможности в борбата срещу тероризма, киберпрестъпленията, както и да реагира по-бързо на заплахи