Европейският парламент въведе забрани и санкции за двойния стандарт на храните. Докладът беше приет с огромно мнозинство в пленарната зала. Приетите мерки обаче са по-леки от тези, за които настояваха български евродепутати и техни колеги от Източна Европа.

Още за решенията, взети в Страсбург в последните часове от мандата на този парламент, предават нашите специални пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

С решението на Европарламента се прави огромна крачка напред срещу двойния стандарт при храните, след като до преди няколко години Еврокомисията дори не признаваше съществуването на такива разлики при стоките в различни държави. Текстовете обаче оставят много вратички на производители и търговци да избегнат санкциите при Сблъсъкът на интереси между Изтока и Запада пролича и по време на дебата в Европарламента. Гласуваните текстове налагат огромни санкции на фирмите при двойни стандарти - до 4% от годишния оборот.

Емил Радев - ГЕРБ: Надяваме се, че тази крачка напред ще доведе до по-добро качество на храните в България.

Текстовете обаче все пак допускат изключения.

Емил Радев - ГЕРБ: За да има наказание, трябва да има значителна разлика в качествените съставки и характеристики при храните. Никъде няма определение какво значи значително, което значи, че оттук нататък редица стоки с двоен стандарт ще могат да се промъкват.

Над 100 евродепутати настояваха всяка разлика в качеството на едни и същи продукти да се смята за нарушение, но текстът не беше допуснат за гласуване в залата.

Момчил Неков - БСП: Призовавам компетентните органи в България да въведат самата директива и да определят кой ще бъде националният орган - да кажем Комисията за защита на потребителите да следи дали се нарушават тези правила или не.

Еврокомисарят Вера Юрова посочи, че искат частният сектор да поеме своята отговорност.

Вера Юрова - еврокомисар по правосъдието и правата на потребителите: Да е ясно, че не могат да предлагат стоки с една и съща опаковка, но различно качество. И това е голяма крачка напред. Радвам се, че заради натиска от наша страна има коригиране на рецептите, за да се отговори на стандартите на единния европейски пазар.
Мая Манолова призова ЕП да подкрепи правила срещу двойните стандарти на храните

Мая Манолова призова ЕП да подкрепи правила срещу двойните стандарти на храните

Националният омбудсман Мая Манолова призова всички български и чужди евродепутати да подкрепят правила срещу двойните стандарти при храните, които ще...

В последната сесия, Европарламентът одобри и правила за животоспасяващи технологии за автомобилите. След май 2022 г., в новите коли ще бъдат инсталирани устройства, които ще помогнат за намаляване на смъртните случаи по пътищата на Евросъюза с до 20% - системи за регулиране на скоростта, аварийно спиране, блокиращи устройства при употреба на алкохол.

Според данни на Еврокомисията, миналата година около 25 000 са загиналите при катастрофи в Евросъюза, а 135 000 са били сериозно ранени. България е сред страните с най-много жертви на милион души население.

Евродепутатите регламентират и правила за премахване на терористично съдържание онлайн. Компаниите ще разполагат с час да го свалят от мрежата, след получаване на нареждане.

Сигурността по външните граници и борбата с нелегалната миграция остава приоритет на Евросъюза. Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще има до 10 000 оперативни служители до 2027 г.

Започна последната сесия на настоящия Европейския парламент в Страсбург

Започна последната сесия на настоящия Европейския парламент в Страсбург

Много от сегашните евродепутати ще влязат в предизборната битка за следващия европарламент. Голяма част от тях обаче за последен път ще влязат в плена...