НОВИНИ

Eпидемиолози от цяла България се срещнаха в Пловдив

Само в три страни от Европейският съюз в момента няма заболели от морбили. Това стана ясно на среща на епидемиолози в Пловдив. На фона на епидемията, обхванала няколко европейски страни, през миналата и тази година ситуацията в България е сравнително оптимистична, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 28.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Заболелите от морбили в Румъния, Италия и Германия са в пъти повече, отколкото у нас, съобщиха лектори на симпозиума. Броят на потвърдените случаи в северната ни съседка вече е 6000, в Германия и Италия 2000. Включително 25 смъртни случая в Румъния, така че тази епидемия в момента в Европейски мащаб е водеща за специалистите, които търсят способи за ограничаването ѝ и в България.

д-р Ангел Кунчев - главен здравен инспектор на България: "Основно те са в област Пловдив. Едва от предната седмица имаме така развитие на първите пет случая и в Пазарджик, което е сравнително оптимистично , което значи че разпространяващият се вирус на морбили не може толкова лесно да намери неимунни лица, което да ги разболее".

У нас в момента са имунизирани 92- 93 процента от населението, затова и регистрираните случаи на заболели от морбили е едва 90 души.

"Въпросът е тези 7-8 необхванати да не са концентрирани в едни и същи групи и географски и социално, а то така се получава, тъй като виждате, че огромният брой от случаите първоначално в Пловдив, са основно сред ромска общност в Столипиново и в няколко други населени места. Показва, че все още имаме така наречените джобове от неимунизирани лица в тази общност и те обикновенно стават първата жертва на такива епидемии".

Въпреки предприетите мерки от здравните власти, все още има деца, които не могат да бъдат открити за имунизация, тъй като са извън страната със семействата си или са в България, но пътуват заедно с родителите си, които търсят временна работа в други населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия затяга законодателството за имунизация
Германия затяга законодателството за имунизация
Полицията в Сицилия използва сълзотворен газ срещу демонстранти
Полицията в Сицилия използва сълзотворен газ срещу демонстранти