НОВИНИ

Епидемия от холера в Мозамбик след циклона Идай

Холерата в Мозамбик взе вече две жертви. Болните в страната вече са над 1000, по данни на Световната здравна организация.

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 02.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Епидемията в страната на югоизточния бряг на Африка избухна след преминаването на циклона Идай преди две седмици и последвалите опустошителни наводнения. Открити са временни центрове за заразените, в болници са 99 души. Днес в Мозамбик ще бъдат доставени 900 000 дози ваксина срещу холера и от утре започва кампания за раздаването им. Много от най- тежко пострадалите от наводненията райони все още са недостъпни и това увеличава риска от разпространение на болестта.

Алберто Монгуци - координатор по бедствия за зона Европа на Червения кръст: В Мозамбик правим полева болница. Това е много скъпо. Разбира се, има организации и правителства по света, които помагат, но, за да придобиете представа, мога да кажа, че разпъването на болница на полето струва 1 милион евро. Имаме нужда от тези пари, за да осигурим медицинска помощ на хората, които са засегнати от бедствието в Мозамбик.

Цялото интервю със Алберто Монгуци гледайте утре в Сутрешния блок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да се въвежда задължителна матура по математика, обявиха от МОН
Няма да се въвежда задължителна матура по математика, обявиха от МОН
Километрична блокада на Хемус, тунел Витиня е затворен
Километрична блокада на "Хемус", тунел "Витиня" е затворен