НОВИНИ

Eпископите Григорий и Йеротей са претендентите за нов Врачански митрополит

Избраха двамата претенденти за нов Врачански митрополит, като това са Браницкият епископ Григорий и Агатополският епископ Йеротей. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

bnt avatar logo
от БТА
14:21, 05.03.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас
eпископите григорий йеротей претендентите нов врачански митрополит

Изключително оспорван е бил днешният епархийски избор във Враца, като три тура са били необходими на епархийските избиратели, за да излъчат двама от предложените им от Светия синод достойни епископи.
На състоялия се днес епархийски избирателен събор във Враца избирателите, излъчени от епархията, са дали 18 гласа за Браницкия епископ Григорий, а за Агатополския епископ Йеротей - 14 гласа.

Гласували са 23-ма от 24-те избиратели - по трима свещенослужители и по трима миряни от всяка от четирите духовни околии в епархията - Врачанска духовна околия, Бялослатинска духовна околия, Оряховска духовна околия, Мездренска духовна околия.

Всеки от избирателите е получавал бюлетина, подписана от председателя и подпечатана с печата на Врачанския епархийски съвет, както и празен плик. След това са пускали бюлетината в урната и са се подписвали в избирателния списък на гласувалите.

Всеки избирател е взимал бюлетина от наместника - от Старозагорския митрополит Киприян, и се е оттеглял в обособената тъмна стаичка. Там в уединение е заграждал имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол във Враца. След това избирателите са сгъвали бюлетината, поставяли са я в плик и са я пускали в прозрачна запечатана урна.
След гласуването са разпечатани и проверени бюлетините и е било установено, че всички подадени 23 бюлетини са валидни.
Преброяването при първия тур е показало, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Браницкият епископ Григорий - 18. Месемврийският епископ Яков е събрал 3 гласа, Величкият епископ Сионий - 2, Драговитийският епископ Даниил - 6, Главиницкият епископ Йоан - 4, Белоградчишкият епископ Поликарп - 2, Агатополският епископ Йеротей - 7, а Мелнишкият епископ Герасим - 4 гласа.

При втория тур избирателите са гласували само за един от останалите в листата епископи, от която е бил изваден избраният вече Браницки епископ Григорий. Никой не е успял да събере изискваните повече от половината гласове на избирателите. Затова избирателите са пристъпили към трети тур на гласуване. Било е пояснено, че изборите ще продължат, докато някой от епископите в листата събере минимум 13 гласа.
При третото гласуване повече от половина гласове на избирателите, изисквани от Устава, е получил Агатополският епископ Йеротей - 14 гласа.

За направения във Враца епархийски избор се съставя протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен в Светия синод за разглеждане. Ако на заседанието си на 11 март Светият синод счете, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, на 12 март, неделя, ще се състои и каноничният избор в Синодалната палата в София. На него от двамата епископи, избрани днес във Враца, митрополитите от Светия синод, начело с патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новия Врачански митрополит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланията на героите на България от край до край
Посланията на героите на "България от край до край"
Американска компания ще търси залежи на петрол и газ в Молдова
Американска компания ще търси залежи на петрол и газ в Молдова