Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол е включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, са обявили от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Пловдив

© снимка: АРХИВ
Базиликата и мозайките на Пловдив все по-близо до ЮНЕСКО

Базиликата и мозайките на Пловдив все по-близо до ЮНЕСКО

Емблематичните за Пловдив и България епископска базилика и късноантичните мозайки на Филипопол са все по-близо до попадането под защитата на Организац...

"Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство", е казал министърът на културата Боил Банов. По думите му базиликата е сред най-впечатляващите паметниците по българските земи от Римската епоха. По тази причина министерството убедено подкрепи инициативата на Община Пловдив и Фондация "Америка за България" за включването в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Благодарим за съдействието и подкрепата в изпълнението на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство", пише директорът на Центъра за световното наследство, Мехтилд Рослер. "За Фондация "Америка за България" е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част, не само от българското, но и от световното културно наследство", е казала президентът на Фондацията Нанси Шилър.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е подчертал, че новината е важна не само за Пловдив, но и за България.
"Включването на Базиликата става факт по време на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното наследство и така доказва, че обединяващи за Европа са културата, образованието и общите ни ценности", смята българският посланик във Франция Ангел Чолаков.

Зелена светлина на проекта за Голямата базилика в Пловдив

Зелена светлина на проекта за Голямата базилика в Пловдив

Зелена светлина за Голямата базилика в Пловдив. Проектът е получил одобрение за реализация от Националния институт за недвижимо културно наследство. Т...