Технологичният гигант Епъл (Apple) е патентовала сгъваем смартфон: корпусът на устройството може да се сгъва наполовина, съобщава на сайта си сп. "Нюзуик", цитирано от ТАСС.

Изданието не изключва възможността тази технология да бъде използвана при следващото поколение смартфони айФон (iPhone), който се планира за догодина, когато ще се отбележи 10-ият рожден ден на изключително популярния продукт на джаджата.

Същевременно специализираният сайт Би джи ар (BGR) е на мнение, че не трябва да се очаква концепцията за сгъваем смартфон да бъде реализирана още догодина от Епъл.

Новият патент е регистриран от компанията в бюрото за патенти и търговски марки на САЩ. В изобретението са използвани въглеводородни нанотръбички, които позволяват сгъването на устройството. като се съди по рисунката, публикувана от изданието, прототипът на устройството напомня на тефтер и има два екрана.

Епъл работи върху концепцията за гъвкав, сгъваем смартфон от 2013 година, а през 2015 година корпорацията патентова технология за гъвкава батерия, дисплей и печатни платки.