Американският тийндейджър, който се оказа, че е открил сериозна грешка в програмата за видеообжадания FaceTime, ще получи награда за откритието си, съобщи BBC. От „Епъл“ не разкриха размера на сумата, която той ще получи, но тя ще включва средства за образованието му, научи изданието The Verge.

© БГНЕС

Момчето откри грешка в програмата, която позволява кратко подслушване на чужд телефон без позволението или знанието на реципиента, докато се използва функцията за групово обаждане. Бъгът в програмата беше счетен за толкова сериозен, че „Епъл“ спря функцията.

Първоначално източникът на информация за грешката в програмата не беше известен, но впоследствие се оказа, че момчето и майка му няколко пъти се опитали да предупредят компанията в няколко имейла, но не получили отговор.

„Епъл“ официално призна заслугата на момчето за намирането на бъга. Новината, че роденият в щата Аризона младеж ще получи награда за откритието си, дойде в деня, когато беше пуснато софтуерно обновление, оправящо грешката.

Бъг в айфон позволява подслушване на чужд телефон

Бъг в айфон позволява подслушване на чужд телефон

Технологичният гигант „Епъл“ призна за съществуването на бъг в смартфоните си айфон (iPhone) при използване на приложението за видеоразговори „FaceTim...

„Епъл“ изплаща възнаграждения за бъгове, открити само в операционната ѝ система за мобилни устройства iOS, но не и за операционната система MacOS, предназначена за настолни компютри и лаптопи. Наградният фонд достига 200 хил. щатски долара, но пропускът първо трябва да бъде изследван от екип експерти по кибер сигурност.

По-рано този месец германски „ловец на бъгове“ заяви, че е открил сериозен пропуск в сигурността на операционната система за настолни компютри и лаптопи, но няма да го разгласи, докато „Епъл“ не промени политиката за заплащане.