Американският производител на потребителска техника „Епъл“ представи новите си модели смартфони и смарт часовници на специално събитие в театъра „Стив Джобс“ в Купертино, Калифорния, предаде BBC. Компанията представи три нови модела, които не се различават особено на външен вид от миналогодишния флагман на компанията iPhone X, но имат подобрени характеристики като процесор и батерия. Новите телефони носят обозначенията iPhone XS, iPhone XS Max и iPhone XR. Компанията представи и нов модел от смарт часовниците си, който има подобрени функции за наблюдение на здравето.

iPhone X и iPhone XS имат сходен външен вид с предшественика си
iPhone X и iPhone XS имат сходен външен вид с предшественика си © БТА

Тазгодишният флагман на компанията носи наименованието iPhone XS, който има същият 5,8-инчов (14,7 см.) екран с технологията OLED, която се използва при телефоните от висок клас и се отличава с по-контрастни цветове и повишена яркост. Поддържа функцията за повишен контраст HDR и 120 херца опресняване, както и функция за адаптиране на температурата на цветовете спрямо околната среда. Резолюцията му е 2436х1125 пиксела, а корпусът му е направен от неръждаема стомана и стъкло, като идва в три цвята - сребърно, сиво и златно.

Процесорът А12 „Бионик“ на телефона е направен по 7-нанометрова технология, което на теория означава, че ще пести повече батерия, а по думите на компанията е 30% по-бърз от предишното поколение. iPhone XS идва в три варианта за размер на вътрешната памет - 64, 128 и 512 гигабайта.

Останалите функции на телефона са познати от предшественика му и носят минимални подобрения - технология за лицево разпознаване, двойна задна камера (с една широкоъгълна леща и една телефото, а сензорът е 12-мегапикселов), 7-мегапикселова предна камера, водоустойчивост, 3D touch технология за разпознаване на натиск върху екрана. iPhone XS има опция за две сим карти и технология еSIM.

Цената на стартовия модел XS с 64 гигабайта вътрешна памет е 999 долара - колкото на предшественика му.

Вторият модел на компанията носи названието iPhone XS Max и единствената разлика с по-малкия му брат е по-големият размер на екрана, батерията и по-голямата цена. XS Max има 6,5-инчов екран (16,5 см.), а стартовата му цена е 1099 щатски долара.

Поръчки за двата модела могат да се правят от 14 септември в САЩ, а по магазините ще бъдат доставени на 21 октомври.

Стартовите цени на новите модели iPhone са 749, 999 и 1099 щатски долара, но цените на по-старите модели са понижени
Стартовите цени на новите модели iPhone са 749, 999 и 1099 щатски долара, но цените на по-старите модели са понижени © БТА

„Епъл“ разкри и бюджетния си модел от тазгодишната линия смартфони - iPhone XR, който замества iPhone 8. Той идва с по-малък, 6,1-инчов LCD екран с резолюция от 1792x828 пиксела. Корпусът му ще е направен от алуминий и стъкло, но ще идва в повече цветове от останалите модели - син, оранжев, жълт, бял, черен и червен.

Камерата му ще е с една леща, а не с две - широкоъгълната леща на iPhone XS и същия 12-мегапикселов сензор. Максималният му размер памет е 256 гигабайта. Стартовата цена на този модел е 749 щатски долара.

Телефонът ще може да се поръчва в САЩ на 19 октомври, а доставките по магазините ще започнат на 36 октомври.

Четвъртото поколение смарт часовници имат подобрени функции за наблюдение на здравето
Четвъртото поколение смарт часовници имат подобрени функции за наблюдение на здравето © БТА

Беше представена и четвъртата версия на смартчасовници на „Епъл“, които имат по-големи екрани и нови специални функции, сред които детектор, който може да регистрира нарушения в пулса и автоматично да изпрати обаждане до Спешна помощ, ако потребителят падне. Предполага се, че тази функция ще го направи по-търсен от по-възрастни потребители.