Калифорнийската компания „Епъл“ беше уличена, че се е настанила в данъчно убежище на остров Джързи в Ла Манша, съобщи BBC, като се позова на документи от т.нар. „Парадайз пейпърс“ („Досиетата от рая“). Офшорни компании на острова държат ключа към 252-е милиарда офшорни долара на калифорнийския гигант. Няма нищо незаконно в това, което „Епъл“ прави, а компанията остава един от най-големите вносители на данъци в света, отбелязват от BBC.

© БТА / Архив

Все пак, калифорнийският гигант може да избегне внасянето на милиарди долари данъци, допълва BBC. „Епъл“ твърди, че тази уредба на фирмата не ѝ позволява да избягва плащането на данъци.

През 2013 г. „Епъл“ беше обвинена в противоречиви данъчни практики около плащането на данъци в Ирландия, припомня BBC. Чрез вратичка в закона компанията е успявала да насочи печалбата от продажбите си извън Америка, които са 55% от общия ѝ приход, чрез ирландски подизпълнители, които не са принадлежали към нито една държава и така са избягвали данъци. Така, вместо да плаща ирландския корпоративен данък от 12,5% или американския от 35%, „Епъл“ е успяла да намали данъците си от печалбата от продажби извън САЩ до 5%, а в някои години - до 2%.

Чии имена са замесени в разследването за офшорни компании "Парадайз пейпърс"?

Чии имена са замесени в разследването за офшорни компании "Парадайз пейпърс"?

"Парадайс пейпърс" или "Досиетата от рая" - така се нарича мащабното журналистическо разследване, което разкрива как световният елит пази богатствата...

След разкритията „Епъл“ е преместила офшорния си финансов център на о-в Джързи, предава BBC, като цитира документите от т.нар. „Парадайз пейпърс“