Във вторник американския производител на компютри и потребителска техника „Епъл“ ще разкрие десетия си поред модел смартфон „Айфон“, който се очаква да носи името „Айфон 8“. Числото 8 се смята за щастливо в Китай - пазар, който е ключов за продажбите на новия телефон, предава Ройтерс.

© БТА

Предполага се, че най-новият модел смартфон на компанията ще струва над 1 000 долара (около 1 600 лв.), което е с 200 долара повече от най-скъпия модел на предишното поколение Айфон - 800 долара (около 1 300 лв.). Според анализатори, цитирани от Ройтерс, това едва ли ще се отрази зле на продажбите на телефона в САЩ, но ще има голям негативен ефект в Китай, където цената е приблизително двойна на средната месечна работна заплата.

Успехът на бъдещия телефон в Китай е ключов за американската компания, където тя прави 18% от продажбите си на „Айфон“ - на трето място след САЩ и Европа. Въпреки това, тази година „Епъл“ постепенно губи пазарен дял на смартфон пазара в източната страна, като през януари той е едва 9%.

Според китайски анализатори, цитирани от Ройтерс, тази година „Епъл“ трябва да предложи нещо наистина иновативно, за да успее в Китай.

Ефектът от по-високата цена се очаква да е далеч по-малък в САЩ. Също така се очаква „Епъл“ да запази някой по-евтин модел, подобно на „Айфон СЕ“ в момента, който се продава за около 400 долара (650 лв.). Друг ключов фактор в САЩ е какви намаления ще предложат мобилните оператори.

Тази година се навършват 10 години от появата на първия „Айфон“.