НОВИНИ

Епъл срещу ФБР в защита на клиентите си

Технологичният гигант "Епъл" яростно се противопостави на съдебна заповед да пробие защитата на Айфон. Окръжният съд в Лос Анджелис нареди на компанията да съдейства на ФБР, в разследването на съдържанието на телефона на един от стрелците в Сан Бернардино. Отговорът на компанията обаче е категорично не.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:11, 17.02.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Причина за сблъсъка стана разследването на атентата от Сан Бернардино през декември, при който двама нападатели - мъж и жена убиха 14 души. ФБР се надява да открие подробности за връзките на стрелеца Саид Фарук с групировката "Ислямска държава". В него е намерен мобилен телефон, който обаче се отключва с парола.

"Епъл" има специална защита, която изтрива цялата информация от устройството, ако бъдат въведени повече от 10 грешни пароли. Именно премахване на тази възможност изискват от съда в Лос Анджелис. Съдията нареди на компанията да създаде софтуер, който ще осигурява отключване на апарата във всякакви случаи. Според "Епъл" обаче подобна промяна в защитата на телефоните им е в разрез с политиката на сигурност на компанията и би изложила на риск личните данни на милиони потребители.

Тим Кук, изпълнителен директор на "Епъл": Има предложения да създадем нещо като "задна вратичка" в телефоните. Но ако го направим, даваме възможност на всеки да пробие сигурността - както на добрите, така и на лошите хора.

Отказът да съдейства на федералните служби беше остро критикуван от правителството. Според изпълнителният директор Тим Кук обаче искането на съда далеч надхвърля измеренията на случая "Сан Бернардино". Изпълняване на това искане, би означавало да се захвърлят десетилетия работа в сферата на сигурността и би изложило на риск от киберпрестъпления милиони потребители по целия свят. "Епъл" има 5-дневен срок да обжалва съдебното нареждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Налице са всички предпоставки за икономически растеж от 4%
Томислав Дончев: Налице са всички предпоставки за икономически растеж от 4%
Съвместна творба на Моцарт и Салиери излезе наяве
Съвместна творба на Моцарт и Салиери излезе наяве