НОВИНИ

Ердоган: Анкара не се е отказала от членство в ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че никога не се е отказвал от целта страната му да влезе в ЕС. В Истанбул, Ердоган представи предизборната си програма за вота на 24 юни. Тогава Турция ще избира нови парламент и президент. Изборите са предсрочни и се смятат за повратна точка в историята на Турция.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:55, 06.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Турция никога не се е отказвала от ЕС, макар, че не вижда аналогична реакция от негова страна, каза турският президент.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Въпреки че напоследък не виждаме същата решителност и готовност у партньорите ни, ние никога не сме се отказвали от целта за пълноправно членство в ЕС. Нo когато западните ни партньори прилагат двойни стандарти спрямо нас и подкрепят терористични организации, което застрашава оцеляването ни, ние не е колебаем да им го кажем директно.

И още от думите на Ердоган - стъпка по стъпка, Турция се превръща в най-силната страна в региона, а в бъдеще ще се превърне в един от големите играчи на световната политическа сцена. Той обеща подобряване на икономическото състояние на Турция и още военни операции в Сирия.


;

На 24 юни турските избиратели ще гласуват едновременно за президент и за парламент. Това се първите избори в Турция след миналогодишния референдум за промени в конституцията. Според тях постът премиер ще отпадне, а кабинетът ще се ръководи директно от президента.

Критиците на тези промени се опасяват, че това ще концентрира твърде много власт в ръцете на президента. Очакванията на предстоящия вот са за победа на Ердоган. Двама от седемте претенденти биха могли да бъдат предизвикателство за него. Това са Мухарем Индже от опозиционната Народнорепубликанска партия и лидерът на "Добрата партия" - Мерал Акшенер.

Според социологически данни от април Ердоган може да разчита на около 40 % от гласовете, Акшенер на 30, а Индже на около 20.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия
Военен парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия
Наводнения в Анкара нанесоха сериозни материални щети
Наводнения в Анкара нанесоха сериозни материални щети