Турският президент Реджеп Ердоган каза, че никога не се е отказвал от целта страната му да влезе в ЕС. В Истанбул, Ердоган представи предизборната си програма за вота на 24 юни. Тогава Турция ще избира нови парламент и президент. Изборите са предсрочни и се смятат за повратна точка в историята на Турция.

Турция никога не се е отказвала от ЕС, макар, че не вижда аналогична реакция от негова страна, каза турският президент.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Въпреки че напоследък не виждаме същата решителност и готовност у партньорите ни, ние никога не сме се отказвали от целта за пълноправно членство в ЕС. Нo когато западните ни партньори прилагат двойни стандарти спрямо нас и подкрепят терористични организации, което застрашава оцеляването ни, ние не е колебаем да им го кажем директно.

И още от думите на Ердоган - стъпка по стъпка, Турция се превръща в най-силната страна в региона, а в бъдеще ще се превърне в един от големите играчи на световната политическа сцена. Той обеща подобряване на икономическото състояние на Турция и още военни операции в Сирия.


Ердоган представи предизборната си програма за изборите на 24 юни

Ердоган представи предизборната си програма за изборите на 24 юни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи днес предизборната си програма пред хиляди свои привърженици в Истанбул, предаде агенция Ройтерс. Ту...

На 24 юни турските избиратели ще гласуват едновременно за президент и за парламент. Това се първите избори в Турция след миналогодишния референдум за промени в конституцията. Според тях постът премиер ще отпадне, а кабинетът ще се ръководи директно от президента.

Критиците на тези промени се опасяват, че това ще концентрира твърде много власт в ръцете на президента. Очакванията на предстоящия вот са за победа на Ердоган. Двама от седемте претенденти биха могли да бъдат предизвикателство за него. Това са Мухарем Индже от опозиционната Народнорепубликанска партия и лидерът на "Добрата партия" - Мерал Акшенер.

Според социологически данни от април Ердоган може да разчита на около 40 % от гласовете, Акшенер на 30, а Индже на около 20.