НОВИНИ

Ердоган: Членството в ЕС продължава да е наша стратегическа цел

Турция все още иска да стане пълноправен член на Евросъюза, заяви турският президент Реджеп Ердоган часове преди срещата на върха Турция-ЕС във Варна. В срещата ще участват също председателят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов. Основна цел на срещата, която ще започне в 19.00 ч , е възстановяване на диалога и подобряване на отношенията ЕС -Турция.

bnt avatar logo
от БНТ
15:44, 26.03.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Във Варна вече пристигнаха турският президент Ердоган и председателят на Европейския съвет Туск. Последен малко преди началото на работната вечеря ще пристигне и председателят на Еврокомисията Юнкер.

Преди да отпътува за България турският президент заяви, че членството в Европейския съюз остава стратегическа цел за Турция.

Очакваме препятствията пред преговорите да бъдат премахнати и процесът на присъединяване да бъде подновен, каза той. И посочи, че очаква безусловна подкрепа от Брюксел за борбата на Анкара с тероризма. Турският държавен глава заяви, че очаква на срещата с лидерите от Евросъюза де се обсъди, по неговите думи, "неспазването на обещанията за сирийските бежанци".

Трудна среща за всички участници, но с очаквания за конкретни положителни резултати - това са коментарите както на Туск, така на Юнкер и Борисов.

Сред обсъжданите теми ще са либерализирането на визовия режим, финансовата част от споразумението за бежанците, борбата с тероризма, преговорите на Турция за присъединяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните ни дела
Радев: Премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните ни дела
45% от българите вярват, че бежанците могат да се интегрират в обществото
45% от българите вярват, че бежанците могат да се интегрират в обществото