Турският президент Реджеп Ердоган е бил информиран от турското разузнаване за планове за атентат срещу него при посещение на Балканите. Сигналът идвал от живеещи в Скопие турци. Западни служби също имали подобна информация и предупредили Анкара. На пресконференция в Сараево Ердоган каза, че никакви заплахи няма да го отклонят от пътя му.

Държавният глава на Турция е на работно посещение в столицата на Босна и Херцеговина, където участва и в предизборен митинг за турската диаспора в Европа.

Турското разузнаване е започнало щателно разследване на сигналите за предполагаем атентат срещу президента Ердоган. Той пристигна в Сараево с няколко министри, сред тях първият дипломат на Турция и министърът на икономиката.

Ердоган се срещна с Бакир Изетбегович, босненският член на колективното председателство на Босна и Херцеговина. Двете делегации обсъдиха двустранни, регионални и международни въпроси. Министрите на транспорта подписаха намерение за изграждане на магистрала между Сараево и Белград за около 3 милиарда евро.

Ердоган коментира и сигнала на турската национална разузнавателна служба.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Новината достигна до мен чрез МИТ. Тъй като подобни заплахи няма да ни отклонят от нашия път, ние ще продължим по него. Ние сме на същия път, на който бяхме на 15 юли.

Ердоган произнесе реч на шестата генерална асамблея на Съюза на европейските турски демократи,организация,която обединява турските общности в Западна Европа. От съюза очакваха да се съберат до 15 000 поддръжници на Ердоган, половината от тях от Германия.Изборите в Турция са на 24 юни.

Събитието в Сараево е единственият митинг, който се организира в Европа преди предсрочния вот за парламент и президент в южната ни съседка.