НОВИНИ

Ердоган и Меркел обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха по телефона последния развой на събитията в Сирия. Меркел е призовала Ердоган да реагира сдържано и отговорно на планираното изтегляне на американските сили от арабската страна.

bnt avatar logo
от БТА
17:55, 30.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
ердоган меркел обсъдиха телефона ситуацията сирия

Говорителката на германското правителство Мартина Фиц съобщи, че канцлерът Меркел е изразила очакване Турция да реагира сдържано и отговорно на планираното изтегляне на американските войници от Сирия. Меркел е отбелязала ролята на Турция, особено в приемането на сирийски бежанци.

Двамата лидери са подчертали значението на политическия процес под егидата на ООН за решаване на конфликта в Сирия. Меркел и Ердоган са отбелязали, че терористичната групировка "Ислямска държава" продължава да представлява сериозна заплаха, която изисква внимание и в бъдеще.

Преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп обяви решение за изтегляне на американските войници от Сирия, а Турция започна подготовка за нова военна операция срещу кюрдските формирования на териториите, контролирани от американците.

Анкара иска да поеме контрола над един от най-големите кюрдски центрове в източна Сирия - Манбидж, и да го присъедини към създадената по-рано зона за сигурност в пограничния район между Азаз и Джераблус.

Вчера на преговори в Москва министрите на външните работи и на отбраната на Турция и Русия се договориха да координират действията си в Северна Сирия след изтеглянето на американските войници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирак може да атакуваИслямска държава без официално разрешение от Сирия
Ирак може да атакува"Ислямска държава" без официално разрешение от Сирия
Сапьори извършиха проверка на съмнителен куфар в района на ул. Граф Игнатиев
Сапьори извършиха проверка на съмнителен куфар в района на ул. "Граф Игнатиев"