НОВИНИ

Първа среща на Ердоган и Путин след кризата заради сваления руски бомбардировач

На 9 август турският президент Реджеп Ердоган ще посети Санкт-Петербург за среща с руския си колега Владимир Путин. В интервю за турската държавна телевизия Ердоган посочи, че срещата ще подобри отношенията между двете страни. В същото време се засилва напрежението между Турция и Австрия след призива на федералния канцлер Кристиан Керн за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:13, 05.08.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

На 9 август президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще набележат пътна карта за извеждане на двустранните отношения на ново равнище, казва турският посланик в Москва Умит Ярдъм и нарича срещата историческа.

Сред набелязаните теми са газопроводът "Турски поток", строежът на атомната електроцентрала Аккую, падане на руското ембарго за турски храни, Сирия и борбата с тероризма. Това ще бъде първата среща между двамата лидери след кризата заради свалянето на руски бомбардировач в Турция.

Ердоган посочи, че срещата с Путин ще допринесе за развитието на двустранните отношения. В интервюто за турската държавна телевизия беше засегнат опитът за преврат на 15 юли.

Президентът се просълзи, докато гледаше кадри от документален филм за загиналите в онази драматична нощ. Но не спря интервюто и премина към коментари за външната политика.

Реджеп Таийп Ердоган - президент на Турция: Западът не иска Турция да е силна. Това винаги е било така. Чух коментари на европейски политици, че са притеснени за ситуацията тук и за това, че има уволнени хора. Питам: а притеснява ли ви това, че 239 цивилни се превърнаха в жертва на този опит за преврат? Че 2200 души бяха ранени? Мислели ли сте по този въпрос?

Анкара и Виена разменят остри реплики след призива за прекратяване на преговорите с Турция заради лошо спазване на стандартите за демокрация.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: Австрийският канцлер трябва първо да погледне собствената си страна. Една от тенденциите, враждебна на човешките права и ценности е расизмът. Днес Австрия е столица на радикалния расизъм.

Австрийският външен министър Себастиан Курц е препоръчал на Анкара да смекчи думите и действията си, съобщи негов говорител. Турските власти продължават чистките в държавните институции.

Днес се съобщава, че са уволнени 167 служители от Турския съвет за научно-технически изследвания. Вече десетки хиляди държавни служители загубиха работата си.

Сред опита за преврат 12 хиляди души са пратени в затвора, а затворите са препълнени, казват правозащитници, цитирани от Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скоро Ямбол ще има пречиствателна станция за отпадни води
Скоро Ямбол ще има пречиствателна станция за отпадни води
Кои са най-честите грешки на тотомилионерите?
Кои са най-честите грешки на тотомилионерите?