НОВИНИ

Ердоган - между скандалите с Европа и дипломатическите совалки с Близкия изток

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на двудневно посещение в Залива, в опит да изиграе ролята на медиатор в разрешаването на кризата между Катар и арабските му съседи. Първата му спирка е Саудитска Арабия, където се срещна с крал Салман. Ердоган настоява за отмяна на санкциите, наложени на Доха миналия месец, а Турция е сред малкото останали съюзници на емирството. Опитите на турския президент да посредничи в Близкия изток стават на фона на все по-задълбочаваща се дипломатическа криза между Турция и Германия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:41, 23.07.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Словесната война между Берлин и Анкара, започнала преди референдума за президентска република, тази седмица достигна своя връх. Поводът - арест на правозащитници в Истанбул, сред които и германец.

Днес в интервю за в. Билд шефът на кабинета на канцлера Меркел определи поведението на Анкара като неприемливо и призова управляващите да не нарушават основните човешки права и свободи. Преди това и външният министър Зигмар Габриел заяви, че страната му ще преразгледа политиката си по отношение на Турция. Преди началотона обиколката си в Залива, Ердоган коментира:

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Никой няма право да се намесва в държавните ни дела. Ще продължаваме да предприемаме мерки срещу тези, които са дошли в страната за да шпионират и да създават провокации. Не ни засяга дали германските политици се опитват да спекулират, за да наберат гласове преди изборите си през октомври. Но обидните истории, които германските медии публикуват относно мен и турската република, са непростими.

Напрежението по линията Анкара-Берлин стана повод австрийският външен министър за пореден път да поиска прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Той призова Брюксел да се стреми единствено към нормално сътрудничество, но нищо повече.

Себастиян Курц, външен министър на Австрия: Моята прогноза, че тази Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва. Не можем да си позволим да изпаднем в зависимост от Турция.

На фона на задълбочаващата се криза с европейските лидери, Ердоган насочи вниманието си към Близкия изток, където ще опита да посредничи за разрешаване на дипломатическата криза между Катар, Саудитска Арабия и нейните съюзници. В Джеда турският президент се срещна със саудитския крал Салман, пред когото е подчертал, че Саудитска Арабия носи най-голяма отговорност за решаване на кризата. По- късно ще има разговор и с емира на Кувейт, а утре посети изпадналия в изолация Катар.

Турция се превърна в единствения съюзник на Катар, изпрати свои военни там, както и хранителни доставки. Според анализатори, въпреки, че подкрепата на Анкара за Доха отслабва позициите на Ердоган, той ще заложи на предложение, на което арабските лидери не могат да откажат - общи икономически интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Побой в нощен бар в Созопол
Побой в нощен бар в Созопол
Бави се ремонтът на път в окаяно състояние между Драгоман и Цръклевци
Бави се ремонтът на път в окаяно състояние между Драгоман и Цръклевци