НОВИНИ

Ердоган насрочи предсрочни парламентарни и президентски избори през юни

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че на 24 юни ще се проведат предсрочни парламентарни и президентски избори. С провеждането на избори с година по-рано ще влезе в сила и по-рано конституционната република, за която беше гласувано на референдум в Турция през 2017-та година.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:29, 18.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Решението за предсрочен вот беше взето след консултации между президента Ердоган и Девлет Бахчели - лидер на Партията на националистическото действие - коалиционен партньор на управляващата Партия на справедливостта и развитието. въпреки, че президентът и правителството работят в пълен унисон, при всяка една стъпка се конфронтираме с болестите на старата система, заяви Реджеп Ердоган в реч.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: "Трансграничните операции, които водим в Сирия и събитията от историческа важност в нашия регион, заобиколен от Сирия и Ирак - това направи наложително Турция да преодолее несигурността възможно най-скоро. Преминаването към нова система на управление става все по-неотложно, за да могат решения, засягащи бъдещето на страната ни да бъдат вземани и прилагани с по-голяма сила."

Само ден по-рано лидерът на националистическата партия Бахчели изненадващо поиска предсрочни избори за 26 август. Девлет Бахчели е считан за сивия кардинал на турската политика. През 2002-ра година именно той предизвика предсрочни избори, които доведоха Ердоган на власт, а през 2016-та подкрепи референдума за конституционна република.

Предсрочният вот, обаче, вероятно ще завари неподготвена опозицията и най-вече Народно-републиканската партия на Кемал Калъчдаръоглу, който е фокусиран върху организирането на протести срещу удължаването на извънредното положение в Турция след неуспешния опит за преврат. Меджлисът днес одобри за 7-ми пореден път удължаване с 3 месеца на извънредните мерки, въведени след метежа през лятото на 2016-та година. Откакто е на власт от 16 години насам Ердоган никога не е свиквал предсрочни избори. Според анализатори сега обаче той предпочита да не рискува загуба заради влошаващата се икономика и заради ескалацията на кризата в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да влиза във войните на президента
Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да влиза във войните на президента
Майки на деца с увреждания отново излязоха на протест пред Министерския съвет
Майки на деца с увреждания отново излязоха на протест пред Министерския съвет