НОВИНИ

Ердоган обвини Европа, че "оставя демокрацията настрани"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини претърпелите атентати европейски страни, че "оставят демокрацията и свободите настрани" в момент, когато Брюксел поиска от Анкара да смекчи антитерористичния си закон в замяна за премахване на визовия режим, предаде агенция Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
18:32, 07.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
ердоган обвини европа оставя демокрацията настрани

"Тези, които ни критикуват, оставиха демокрацията и свободите настрана, когато бомбите започнаха да избухват на тяхна територия", каза Ердоган в реч, произнесена в югоизточния град Малатия.

Ердоган заяви вчера, че не може да става въпрос за промяна на турския антитерористичен закон, както иска Европейският съюз, за да въведе в замяна либерализиране на визовия режим за турците.

"ЕС иска от нас да променим антитерористичния закон, за да отмени визите. Казва това в момент, когато Турция от всички страни е подложена на нападения от терористични организации и техни колаборационисти", каза Ердоган.

"Ние ще вървим по нашия път, а вие - по вашия", заяви той, обръщайки се към ЕС. Реформата на антитерористичния закон е едно от 72-те условия, които Турция трябва да изпълни, за да постигне визова либерализация за гражданите си, желаещи да пътуват в шенгенското пространство.

Визовата либерализация е и условие, поставено от Анкара, за да прилага споразумението за мигрантите.

"Ще бъда кратък: по повод на визите, тези, които искат от Турция да промени антитерористичния си закон, да започнат да вдигат палатките, разпънати от терористи пред вратите на Европейскя парламент", каза днес Ердоган, имайки предвид неотдавнашната акция на кюрдски активисти в Брюксел.

"Когато предизвиквам целия свят - когато е необходимо - знам, че имам цяла Турция зад себе си", каза още Ердоган в речта си вчера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сблъсъци на австрийско-италианската граница​ (СНИМКИ)
​Сблъсъци на австрийско-италианската граница​ (СНИМКИ)
Гръцката авиация се ангажира с извозването на блокираните туристи
Гръцката авиация се ангажира с извозването на блокираните туристи