НОВИНИ

Ердоган оглавява управляващата турска партия на 21 май

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция ще проведе извънредния си конгрес на 21 май, по време на който президентът Реджеп Ердоган ще възвърне партийното си ръководство и ще обяви новия план за действие на партията за изборите през 2019 г., пише в. „Хюриет“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:22, 20.05.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
ердоган оглавява управляващата турска партия

Утре държавният глава ще стане лидер на формацията след три години и ключови конституционни поправки от миналия месец, вдигнали забраната президентът на страната да поддържа партийни връзки.

Предвидената във върховния закон президентска система на управление ще влезе в сила след президентските и парламентарни избори, планирани за по-следващата година. Въпреки това анализаторите виждат Ердоган предсрочно става „партиен президент“.

ПСР вече е създала вътрешнопартиен борд за проучване на резултатите от референдума и е представила доклад на Ердоган. Поради това посланията му могат да имат по-голямо значение за партийните организации.

Според Закона за политическите партии председателят на парламентарната група трябва да бъде законодателен орган и длъжността трябва да бъде дадена от лидера на партията. И тъй като Йълдъръм ще предаде партийното си ръководство на Ердоган на конгреса, той автоматично ще се оттегли от позицията на председателя на парламентарната група. Ердоган обаче не е депутат и законно той не може да председателства парламентарната група на ПСР.

За да преодолее правния проблем, Партията на справедливостта и развитието предприе стъпка да промени своето партийно законодателство, за да определи водеща позиция на конгреса. Това изменение, което ще влезе в сила до изборите от 2019 г., ще помогне на Йълдъръм да си възвърне позицията на председател на парламентарната група като "действащ лидер" на партията.

Конгресът, на който се очаква да присъстват над 60 000 участници от 81-те провинции на южната ни съседка, ще даде възможност послание за "единство" на партията. Така Ердоган, Йълдъръм и бившият министър-председател и лидер на ПСР Ахмет Давутоглу ще се съберат, но бившият президент Абдуллах Гюл няма да присъства на конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват мъж, изчезнал преди 6 дни с кола, засекли го за последно в Пампорово
Издирват мъж, изчезнал преди 6 дни с кола, засекли го за последно в Пампорово
Министър Ангелкова направи изненадваща проверка в Слънчев бряг
Министър Ангелкова направи изненадваща проверка в Слънчев бряг