НОВИНИ

Ердоган осъди подкрепата на САЩ за сирийската кюрдска милиция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува днес Вашингтон за подкрепата му към сирийската кюрдска милиция, която се бори срещу "Ислямска държава", предаде ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:24, 28.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Ердоган осъди подкрепата на САЩ за сирийската кюрдска милиция

Силите за защита на народа започнаха заедно с над 200 американски специални сили и арабски съюзници операция, целяща поемане на контрола над селата северно от Ракка, столицата на Ислямска държава, и оказване на натиск по този начин върху екстремистката групировка.

"Подкрепата, която САЩ оказват на Партия Демократичен съюз /ПДС/ и Силите за защита на народа /СЗН/, аз я осъждам", заяви Ердоган по време на реч в Диарбекир, голям град в населения предимно с кюрди югоизток на Турция.

Турция смята СЗН, военното крило на ПДС, за терористична организация, като се позовава на връзките й със забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/, която води въоръжена борба за автономия с Турция от 1984 г.

В речта си Ердоган също така определи кюрдските бойци като "атеисти" и "зороастрийци" и добави, че те не споделят ценностите на Турция.

САЩ, макар че не отричат напълно връзките на сирийските кюрдски сили с ПКК, виждат двете групи като отделни формирования. СЗН са смятани за най-надеждния съюзник на САЩ в борбата срещу Ислямска държава в Сирия, тъй като помогнаха за отнемането на големи територии от екстремистите.

Тази седмица войници от специалните сили на САЩ бяха снимани в Сирия, облечени в униформи с емблемата на СЗН, което разгневи Турция. Пентагонът нареди на войниците да свалят отличителните знаци, но не предприе други стъпки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новооткрит китайски увеселителен парк ще конкурира Дисниленд
Новооткрит китайски увеселителен парк ще конкурира "Дисниленд"
СЗО отказа да отмени Олимпиадата
СЗО отказа да отмени Олимпиадата