Германия е готова да приема една четвърт от мигрантите, които достигат Италия по море. Това посочва министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер пред германския вестник "Зюддойче цайтунг" в контекста на предстоящи срещи по въпроса за миграцията. Същевременно, в друго интервю за "Ройтерс", турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че страната му може да пусне бежанци към Европа.

Турция ще бъде принудена да позволи на сирийските бежанци на нейната територия да напуснат страната. Това ще се случи, ако Европа не предостави по-голяма финансова помощ на Анкара и не подкрепи плановете ѝ за зона за сигурност, където да бъдат настанявани бежанците.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за "Ройтерс", дадено от двореца "Долмабахче" в Истанбул. В него той изтъква, че в Турция се намират повече от три и половина милиона сирийски бежанци - разходите за тях са 40 милиарда долара, докато помощта от Европейския съюз е едва шест милиарда евро.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Не можем да се справим с тази тежест. Някой трябва да плати за това. Иначе ще отворим вратите си и ще ги пуснем да отидат, където поискат.

От думите му става ясно, че следващата седмица ще обсъди с американския си колега Доналд Тръмп установяването на 450-километров коридор на турско-сирийската граница.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Този мирен коридор е много важен. Няма да позволим коридор на терора по нашите граници.

В понеделник Ердоган ще бъде домакин на среща с президентите на Русия и Иран. В центъра на разговорите ще бъде ситуацията в Сирия и предотвратяването на нова бежанска вълна към Турция.