НОВИНИ

Турският премиер обяви победа на референдума

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви победа на референдума за въвеждане на президентска система на управление в Турция. По неофициални данни гласовете "да" имат превес. Турция открива нова страница в историята на развитието на демокрацията си, посочи Йълдъръм, който е председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

bnt avatar logo
от БTA
22:22, 16.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
турският премиер обяви победа референдума

Той говори на балкона в централата на партията в Анкара, обръщайки се към хиляди поддръжници, развяващи турски флагове, посочва Асошиейтед прес.

51,35 процента от турските избиратели са гласували с "да" на референдума, според преброени 99,27 процента от бюлетините, информира Анадолската агенция.
Йълдъръм посочи, че последната дума е на народа и народът е казал "да", информира Ройтерс.
Той добави, че резултатът от референдума е най-добрият отговор за онези, които стоят зад опита за преврат в Турция през юли. Премиерът изтъкна още, че резултатът е най-добрият отговор и за кюрдските бойци, както и за всички чужди сили, които се отнасят с враждебност към Турция.
Външният министър Мевлют Чавушоглу, който говори в родния си град Анталия, заяви, че днес се поставя началото на "нова Турция", информира АП.
Ще има стабилност в новата Турция, подчерта той.

;

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на премиера Бинали Йълдъръм и на председателите на партиите, подкрепящи предлаганите конституционни промени, за да ги поздрави с победата на референдума, предадоха световните агенции, като се позовават на източници от офиса на президента.

Ердоган е заявил, че резултатът от референдума е ясен.
Президентът поздрави с победата на референдума председателя на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и премиер Бинали Йълдъръм, лидера на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели и председателя на националистическата Партия Велик съюз Мустафа Дестиджи, посочи източник от офиса на президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие срещу кандидат-президентката на френската десница Марин льо Пен
Шествие срещу кандидат-президентката на френската десница Марин льо Пен
Анадолска агенция: Лагерът За води при преброени над 99% от бюлетините
Анадолска агенция: Лагерът "За" води при преброени над 99% от бюлетините