Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че убийството на журналиста Джамал Хашоги е било планирано предварително и призова заподозрените за деянието да бъдат съдени в Истанбул. В същото време след заседание, ръководено от крал Салман, саудитското правителство обяви, че ще бъде потърсена отговорност на виновните за убийството на Хашоги и на онези, които не са изпълнили задълженията си, които и да са те.

Пред депутати от Партията на справедливостта и развитието, турският президент обяви, че хвърлянето на вината върху агенти от разузнаването няма да удовлетвори нито Турция, нито международната общност и случаят няма да е приключен докато онези, разпоредили убийството на Хашоги, не понесат отговорността.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Имаме убедителни доказателства, че убийството не се е случило инцидентно, това е била планирана операция.

Ердоган разкри множество подробности по случая. По думите му, саудитски екип от трима души пристига в Истанбул в деня преди убийството с цел разузнаване. На следващия ден, пристигат 15 души, които отиват в консулството.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Установено е, че друг човек, нагласен да изглежда като Джамал Хашоги, с неговите дрехи и очила заедно с придружаващо го лице са отпътували за Рияд с редовен полет след полунощ. В деня на инцидента, служителите на консулството са събрани в една стая под претекст за проверка. На служителите в резидeнцията е даден почивен ден по същата причина.

Президентът Ердоган запита от кого е получил заповеди изпратения екип, както и къде е тялото, след официалното признание, че става дума за убийство и призова, ако има - както се твърди, местен съучастник, той да бъде разкрит.

Междувременно лидерът на турската Патриотична партия Догу Перинчек обяви, че части от тялото на журналиста са открити в кладенец на територията на саудитското консулство.

Речта на Ердоган съвпадна с началото на инвестиционен форум в Рияд, бойкотиран от редица западни политици, шефове на международни компании и медии.

Саудитска Арабия преживява "криза" заради отблъскващия инцидент в Турция, който никой не може да оправдае - каза саудитският министър на енергетиката Халид бин Абдул Азиз ал Фалих на форума.

​Ердоган: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му

​Ердоган: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му

Убийството на саудитския журналист е било планирано дни преди смъртта му. Това заяви турският президент на събрание на управляващата партия в Турция....