Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че срещу Турция са били правени "номера", за да й се попречи да стане домакин на олимпийските игри. Говорейки на международна футболна конференция в Истанбул днес Ердоган заяви: "Ние може да не сме успели да доведем олимпийските игри в нашата страна все още, но вие също така знаете за номерата. Аз самият съм го преживял.", посочи държавният глава.

© БТА
"Те не ни дадоха олимпийските игри, дори когато имахме право. Те дадоха олимпийските игри за втори път на тези, които им бяха домакин и преди", добави той.

Държавният глава отбеляза, че Турция е отбелязала рекорд в организирането на мащабни събития и в подготовката на необходимата инфrаструктура за тях.

"Ние бяхме домакин на 659 международни спортни събития от 2003 г. и сме доказали, че имаме необходимия капацитет", подчерта Ердоган.

Токио победи Истанбул на втория кръг на гласуването за олимпийските игри през 2020 г. с 60 срещу 36 гласа след отпадането на Мадрид на предишния кръг. Това беше петият опит на турски град да получи домакинството на Летните олимпийски игри.