НОВИНИ

Ердоган ще оттегли всички искове за обида към личността му

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще оттегли всички искове за обида към личността му, но за пореден път напомни на Запада да не се меси във вътрешните работи а Турция. А според премиера на страната - Бинали Йълдъръм, армията вече е прочистена от привърженици на духовника в изгнание - Фетхуллах Гюлен.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:22, 30.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Реджеп Ердоган заяви, че оттегля съдебните искове в знак на добра воля и подчерта, че е вдъхновен от усещането за обединение след неуспешния опит за преврат.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Използвам възможността да оттегля всички съдебни искове, срещу онези, които са показали неуважение към мен и са ме обидили по всякакъв начин.

Изказването идва след изнесени данни от министерството на правосъдието, които показват, че в Турция са заведени повече от 1 800 съдебни дела за обида на президента от началото на неговия мандат, преди година и половина. В страната престъплението се наказва с парична глоба или със затвор от една до 4 години.

Сред подсъдимите по този закон, който напоследък се използва твърде често, коментират запознати, са журналисти, лидери на опозиционни партии, академици, потребители на социални мрежи. Реджеп Ердоган продължи с острата реторика към Западните сили и нежеланието им да подкрепят Анкара след метежа.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Всеки лидер, който се тревожи не за съдбата на турската демокрация, за правото на хората да живеят, за бъдещето на нацията, а е загрижен повече за съдбата на пучистите, не е наш приятел. И нека го знаят.

Турският държавен глава говори на церемония, посветена на жертвите на неуспелия преврат. Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази опасения, че споразумението между Турция и Евросъюза за бежанците може да се провали и не изключи вероятността от нов бежански наплив на Стария континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът решава за мярка за неотклонение на арестуваните полицаи
Спецсъдът решава за мярка за неотклонение на арестуваните полицаи
Има двама задържани след овладяването на пожара край Ардино
Има двама задържани след овладяването на пожара край Ардино