Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще оттегли всички искове за обида към личността му, но за пореден път напомни на Запада да не се меси във вътрешните работи а Турция. А според премиера на страната - Бинали Йълдъръм, армията вече е прочистена от привърженици на духовника в изгнание - Фетхуллах Гюлен.

© БТА

Реджеп Ердоган заяви, че оттегля съдебните искове в знак на добра воля и подчерта, че е вдъхновен от усещането за обединение след неуспешния опит за преврат.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Използвам възможността да оттегля всички съдебни искове, срещу онези, които са показали неуважение към мен и са ме обидили по всякакъв начин.

Изказването идва след изнесени данни от министерството на правосъдието, които показват, че в Турция са заведени повече от 1 800 съдебни дела за обида на президента от началото на неговия мандат, преди година и половина. В страната престъплението се наказва с парична глоба или със затвор от една до 4 години.

Сред подсъдимите по този закон, който напоследък се използва твърде често, коментират запознати, са журналисти, лидери на опозиционни партии, академици, потребители на социални мрежи. Реджеп Ердоган продължи с острата реторика към Западните сили и нежеланието им да подкрепят Анкара след метежа.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Всеки лидер, който се тревожи не за съдбата на турската демокрация, за правото на хората да живеят, за бъдещето на нацията, а е загрижен повече за съдбата на пучистите, не е наш приятел. И нека го знаят.

Турският държавен глава говори на церемония, посветена на жертвите на неуспелия преврат. Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази опасения, че споразумението между Турция и Евросъюза за бежанците може да се провали и не изключи вероятността от нов бежански наплив на Стария континент.