НОВИНИ

Ердоган сърдит на германско сатирично предаване

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отпътува на посещение в Съединените щати, където ще участва в световна среща на върха за ядрената сигурност. Ердоган има предвидена среща с американския вицепрезидент Джо Байдън, а в рамките на форума ще проведе разговори и с Барак Обама. Междувременно между Анкара и Берлин се появи дипломатическо напрежение. Причината - сатирична песен за турския президент, излъчена по германската обществена телевизия.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
20:09, 29.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: „Ердови, Ердово, Ердоган", което на български може да звучи така: „Ердокой, Ердокак, Ердоган". Става дума за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването „Екстра 3", най-напред по регионалния обществен канал NDR, а снощи и по Първа програма на обществената телевизия ARD. Тъкмо тези две минути явно така са ядосали турския президент, че миналата седмица турското външно министерство повикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал. В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.

;

В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: „Фукльото край Босфора живее на нога широка". На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: „Още утре е в затвора журналист, ако заспори и ядоса Ердоган". Германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанския проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Владимир Пелов, уличен в убийството на братята от Ботевград, остава в ареста
​Владимир Пелов, уличен в убийството на братята от Ботевград, остава в ареста
В Куртово конаре залагат на стари български сортове зеленчуци
В Куртово конаре залагат на стари български сортове зеленчуци