НОВИНИ

Ердоган: Турция е много по-напреднала от част от страните в ЕС

Остри критики към Брюксел и поредно потвърждение, че връщането на смъртното наказание в Турция е много вероятно - това са част от акцентите от интервю на президента Ердоган за френска телевизия. Часове по-рано, в обръщение към турските граждани, Ердоган заяви, че страната навлиза в нова ера, без да уточнява какво точно има предвид.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:01, 24.07.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Цели 53 години Европа ни държи в очакване на вратата. 53 години! В същото време редица други държави станаха част от ЕС. По-добре ли се справят с прилагането на европейските директиви? Не. Ние сме много по-напреднали от голяма част от тях, независимо дали по отношение на човешките права и свободи или икономическото развитие.

В същото време турският президент подчерта, че страната му ще продължи да спазва споразумението за реадмисия на бежанци.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Всички европейски държави затвориха границите си, а ние ги отворихме и приехме милиони хора. По един или друг начин, Турция е в ролята на буферна зона. Европа обаче не изпълни това, което ни беше обещала.

В интервюто Ердоган коментира и идеята за връщане на смъртната присъда в Турция. По думите му, крайното решение ще вземат гражданите.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ако моите хора, ако моят народ настоява смъртното наказание да се върне, а техните представители в парламента гласуват това решение, съжалявам, но няма какво друго да направя, освен да уважа тяхната воля.

Турският президент призова народа да запази спокойствие и увери, че всички замесени в събитията от 15-и юли, ще бъдат подведени под отговорност. Броят на арестуваните военни и цивилни продължава да се увеличава.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Част от арестуваните вече дадоха показания и признаха, че са били инструктирани как да действат. Ще ви кажа нещо, което до този момент не съм съобщавал публично - един от мъжете, които държаха главнокомандащия армията за заложник, му е предложил да се чуе с техния лидер - с Фетхуллах Гюлен.

Обстановката в Турция остава напрегната - срокът на извънредното положение се удължи за неопределен период, продължава и закриването на учебни заведения и други институции, свързани с движението на духовника в изгнание Гюлен. След като задържаха племенника му, властите в Анкара съобщиха, че е арестуван и Халис Ханджъ - един от най-приближение на Гюлен.

Премиерът Йълдъръм съобщи, че разпуска президентската гвардия, която по думите му вече е неефективна. А днес по улиците на Истанбул хиляди излязоха на митинг, организиран от основната опозиционна партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинска полицайка от Ница обвинява правителството за атентата на 14 юли
Общинска полицайка от Ница обвинява правителството за атентата на 14 юли
Над 2000 мигранти са спасени в Средиземно море
Над 2000 мигранти са спасени в Средиземно море