НОВИНИ

Ердоган: Турция може да преразгледа позицията си за Европа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяването към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
22:37, 25.04.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света
ердоган турция преразгледа позицията европа

Ердоган заяви, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да постави Турция под наблюдение е "напълно политическо" и Анкара не го признава. Той каза, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата.

"Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви Ердоган в интервю за Ройтерс в президентския дворец в Анкара. "Великобритания попита своите хора и те гласуваха за Брекзит... Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще и същото нещо беше проведено от Норвегия..., а същото нещо може да се приложи и за Турция", каза той.

Ердоган посочи президентските избори във Франция, където крайнодясната лидерка Марин льо Пен заплашва с излизане от ЕС, и заяви, че общността е "на ръба на разпадането". "Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни", каза той.

"Но изглежда, че държавите членки на ЕС не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", заяви Ердоган.

По въпроса за войната в Сирия той каза, че конфликтът не може да бъде решен, докато президентът Башар Асад остава на власт. "Асад не е начинът за бъдещо решение в Сирия", заяви Ердоган. "Сирия би трябвало да бъде освободена от Асад, за да може да се появи решение", каза той.

Ердоган също така намекна за смекчаване на руската подкрепа за Асад. По думите му руският президент Владимир Путин му казал: "Ердоган, не ме разбирай погрешно. Аз не съм защитник на Асад, не съм му адвокат."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Група, свързана с Ал Кайда пое отговорност за атентата в Санкт Петербург
Група, свързана с Ал Кайда пое отговорност за атентата в Санкт Петербург
Еманюел ​Макрон: Президентските избори във Франция не са спечелени
Еманюел ​Макрон: Президентските избори във Франция не са спечелени