НОВИНИ

Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя Катар

Турция ще продължи да оказва всякаква помощ на Катар, както е постъпвала досега. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на ифтар (вечеря по време на свещения месец Рамазан, бел.ред.) снощи, организиран от областната организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Истанбул.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:27, 10.06.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света
ердоган турция продължи подкрепя катар

Ердоган окачестви разразилата се криза като проява на хаос, "провокиран от определени сили" и насочен срещу сътрудничеството и добросъседството между мюсюлманските държави.

Ние на всяка цена трябва да развалим този щанд на търговците на хаоса срещу единството на мюсюлманите, посочи Ердоган.

Държавнитят глава не конкретизира кои държави има предвид, но допълни: "Ние много добре знаем кои държави от Персийския залив се зарадваха, когато се опитаха да извършат пуча в нашата страна. Ако те имат разузнавателни служби, ние също имаме и знаем всичко".

Според Ердоган някои страни са силно обезпокоени от подкрепата, която Турция оказва на Катар. Независимо от това той посочи, че турската подкрепа за тази арабска страна ще продължи.

Ние няма да оставим братята си в Катар без вода, хляб, лекарства, стоки от първа необходимост, съжалявам, но Турция ще продължи да бъде до тях в този труден момент и да им оказваме всякаква подкрепа, изтъкна президентът. Ердоган се спря и на военнотехническото сътрудничество с Катар, в рамките на което Турция изгражда военна база в тази страна и което по думите му дразни държавите в Персийския залив.

"Военнотехническото сътрудничество на нашата страна с Катар не е ново, договорът не е нов. Спразумението беше сключено преди 2-3 години и е процес, който се развива от тогава до днес", заяви той.

Ердоган призова мюсюлманските държави да спрат с кавгите помежду си.

"Омръзна ни от кавгите, от обидите на едни мюсюлмани срещу други, от клеветнически и безпочвени обвинения на едните срещу другите. Налице е ситуацията в Сирия. В Ирак също. Кой или кои имат полза от подобни конфликти", запита Ердоган. По думите му трябва колкото се може по-скоро да се сложи край на всичко това. "Обявяват различни фондации в Катар за терористични организации. Къде се е чуло и видяло такова нещо? Аз имам информация за въпросните фондации и ги познавам. Досега не съм бил свидетел на това Катар да подкрепя тероризма", продължи с изказването си той.

Турски медии съобщават същевременно, че магазините в Катар са залети с турски стоки от първа необходимост, както и с лекарства. Покрай турските стоки, с които задоволяват насъщните си нужди, катарците научили вече и редица турски думи на турски език като прясно мляко, вода, хляб, пише турският вестник "Стар".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският град Манхайм чества 200-годишнината на велосипеда
Германският град Манхайм чества 200-годишнината на велосипеда
Съдиите избират свои представители за ВСС
Съдиите избират свои представители за ВСС