Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че убийството на журналиста Джамал Хашоги е било планирано предварително и призова заподозрените за деянието да бъдат съдени в Истанбул. В същото време саудитското правителство обяви, че ще бъде потърсена отговорност на виновните за убийството, които и да са те. Кралят и престолонаследникът на Саудитска Арабия приеха близки на убития и лично им поднесоха съболезнования.

Хвърлянето на вината върху агенти от разузнаването няма да удовлетвори нито Турция, нито международната общност - декларира пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието турският президент и добави, че случаят няма да бъде приключен, докато онези разпоредили убийството на Хашоги не понесат отговорността.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Имаме силни доказателства, че убийството не се е случило инцидентно, това е било планирана операция.

Ердоган описа подробно събитията преди 2 октомври. На първи саудитски екип от трима души пристига в Истанбул с разузнавателна мисия. На следващия ден, идват още 15 души, които отиват в консулството. Те изключват системата за видеонаблюдение в сградата преди влизането на журналиста.

Президентът обърна специално внимание на агента, преоблечен като Хашоги, заснет от множество камери да се разхожда в Истанбул.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Установено е, че друго лице, нагласено да изглежда като Джамал Хашоги, с неговите дрехи и очила, заедно с придружаващо го лице са отпътували за Рияд с редовен полет след полунощ. В деня на инцидента, служителите на консулството са събрани в една стая под претекст за проверка. На служителите в резиденцията е даден почивен ден по същата причина.

Президентът Ердоган запита от кого за получили заповеди тези хора, както и къде е тялото, след официалното признание, че става дума за убийство и призова, ако има - както се твърди - местен съучастник, той да бъде разкрит.

Истанбулската полиция опроверга твърденията в медии, че е бил намерен трупът на Хашоги в двора на консулството. В следобните часове следователи откриха вещи на Хашоги в колата на консулството, паркирана в квартал Султангази в Истанбул.

Във връзка с разследването, в страната пристига лично директорът на ЦРУ Джина Хаспъл.

В Рияд престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се появи за 15 минути и си тръгна, без да направи изявление от инвестиционния форум, бойкотиран заради смъртта на Хашоги от западни политици, шефове на международни компании и медии. На конференцията бяха сключени сделки за 50 милиарда долара.

Халид бин Абдул Азис ал Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия: Преживяваме криза в резултат на случилия се за съжаление отблъскващ инцидент в Турция. Никой в кралството не може да го оправдае или да го обясни.

Докато разследването тече, версиите за убийството се множат в няколко посоки - чистка на саудитските управляващи с цел заглушаване на опонентите, злепоставяне на Турция и влошаване на отношенията й със САЩ, или пък част от план за дискредитиране на саудитския престолонаследник.

​Ердоган: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му

​Ердоган: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му

Убийството на саудитския журналист е било планирано дни преди смъртта му. Това заяви турският президент на събрание на управляващата партия в Турция....

​Саудитският външен министър обеща цялостно разследване по случая "Хашоги"

​Саудитският външен министър обеща цялостно разследване по случая "Хашоги"

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че кралството е твърдо решено да проведе задълбочено и цялостно разследване на убийството на журнал...

Ердоган и Тръмп са разговаряли по телефона във връзка със случая "Хашоги"

Ердоган и Тръмп са разговаряли по телефона във връзка със случая "Хашоги"

Президентите на Турция и Съединените щати са провели телефонен разговор във връзка със случая "Хашоги", съобщи канцеларията на турския държавен глава....