Турският президент Ердоган заплаши да пусне нова вълна бежанци към Евросъюза, ако страната му не получи допълнителна международна помощ. Ердоган заяви решимост страната му да започне изграждане на зона за сигурност в Сирия до края на септември.

Само сирийците, настанени в Турция, са над 3,5 милиона и Анкара настоява за създаване на зона за сигурност в Сирия, където да предислоцира 1 милион души.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Това трябва да се случи или ще трябва да отворим вратите. Или ще ни окажете помощ, или извинете, но всичко си има граници. Сами ли да носим тежестта?

Турският лидер посочи рисковете от граничния с Турция сирийския анклав Идлиб, където са блокирани три милиона души, както и наплива от Афганистан.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Решени сме до последната седмица на септември да започнем изграждането на зона за сигурност източно от Ефрат с или без нашите американски приятели.

Турският президент изтъкна, че за осем години страната му е похарчила 40 милиарда долара за сирийските бежанци и е получила от Европа едва три милиарда евро.

Споразумение от 2016 година предвижда връщане в Турция на мигранти, проникнали нелегално в Гърция в замяна на европейска финансова помощ. Еврокомисията посочи днес, че досега са преведени на Анкара 5,6 от договорените 6 милиарда евро, а остатъкът ще бъде предоставен скоро.