От векове това място е пресечна точка на религии и цивилизации. В Стария град на Храмовия хълм се намират най-важните еврейски, християнски и мюсюлмански свети места. Какво е в основата на спора за Ерусалим разказва международния редактор Тоня Димитрова.

Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

САЩ признаха Ерусалим за столица на Израел, обяви в обръщение президентът Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Той призна, че решението му ще има противореч...

На пръв поглед обикновен град, хора пазаруват, търговците печелят, но Старият град на Ерусалим е различено. Тук на Храмовия хълм се извисява Купола на скалата - едно от трите светилища за мюсюлманите. Зад него пък е Ерусалимската църква „Възкресение Христово“, мястото където е разпнат Иисус Христос. Тук се намира и Стената на плача - подпорна стена от времето на Втория храм в Ерусалим - най-свещеното място за юдаизма.

Но спорът тук не е за значимостта на Ерусалим, а за неговия статут. След като почти 20 години градът е разделен с бодлива тел, израелските сили установяват контрол върху целия град през 1967 година по време на шестдневната война. Международната общност не признава това, което Израел нарича по онова време обединението на Ерусалим, и дипломатическите мисии остават в Тел Авив. Според мирното споразумение между израелци и палестинци от Осло от 1993 година, окончателният статут на Източен Ерусалим предстои да бъде обсъждан на по-късен етап. От 1967 година насам Израел е построил десетки селища в Източен Ерусалим - дом на 200 хиляди евреи. Всички те са считани за нелегални според международното законодателство, макар Израел да оспорва това.

Мунтер Амира, палестински активист: Ерусалим е палестинската столица. С преместването на посолството Тръмп пресича всички червени линии в политиката. Ние палестинците ще продължаваме да се борим да направим Ерусалим наша столица.
Шаи Коен, жител на Ерусалим: Това трябваше да се случи много отдавна, това е нашата страна и светът трябва да признае, че Ерусалим е Израел и Израел е Ерусалим.
Доналд Тръмп, президент на САЩ (15 февруари 2017 г.): Гледам към „една държава“ и към „две държави“ и харесвам това, което двете страни харесват.

Думи на президента Доналд Тръмп, малко след началото на мандата му по време на посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон. С преместването на американското посолство и с обявяването на града за израелска столица - Тръмп ще е първият президент, дръзнал да предприеме подобна крачка. Съединените щати гласуваха през 1995 година преместването на дипломатическата мисия от Тел Авив в Ерусалим, но оттогава насам на всеки 6 месеца всеки американски президент подписва указ за отлагане на изпълнението на това решение.

Позицията на международната общност остава ясна - Източен Ерусалим е считан за окупирана територия и всички еврейски селища са незаконни. Тази позиция едва ли ще се промени бързо, дори и американското посолство да промени адреса си.

Вълна от критики срещу намерението на Тръмп да признае Ерусалим за столица

Вълна от критики срещу намерението на Тръмп да признае Ерусалим за столица

И съюзниците, и противниците на САЩ в Близкия изток и в глобален план предупредиха, че Тръмп разпалва нов конфликт. От администрацията му обаче са убе...

© БТА