Миграцията бе основна тема в първия ден от срещата на върха на европейски и африкански лидери. Участниците в срещата се съгласиха да положат повече усилия за оказване на помощ на хиляди мигранти, блокирани в Либия - основната отправна точка, от която мигрантите поемат по море към Европа в търсене на по-добър живот.

© БТА / Архив

Младежта и развитието бяха основни теми на започналата вчера среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз в Кот д'Ивоар. Но миграцията бе на първо място в дневния ред, на фона на появилите се преди няколко дни кадри от търг за роби в Либия.

На откриването на срещата в Абиджан, президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара заяви, че сигурността на Европа и Африка зависи от способността да бъде намерен изход от кризата в Либия и да се сложи край на нехуманното отношения към мигрантите.

Аласан Уатара, президент на Кот д'Ивоар: Трябва да бъдем амбициозни, когато младите в Европа и Африка искат от нас мирно бъдеще. Затова трябва да вземем твърди решения и да се ангажираме не само за промяна, но и за просперитет и иновации.

По думите на френския президент Еманюел Макрон са обсъдени мерки за справяне с трафикантите на хора, в това число "конкретни военни и полицейски действия за разбиване на тези мрежи".

Европа се опитва да намали потока от десетки хиляди африканци, предприемащи опасното пътуване през Средиземно море, чрез помощи за развитие и по-стриктен граничен контрол.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Нашите последни доклади за отношението спрямо африканците, особено младите хора, от страна на контрабандисти и трафиканти, са ужасяващи. Повече от 5 хиляди души се удавиха в Средиземно море миналата година. Не можем да приемем това. Не можем да се съгласим и с взаимните обвинения, които си отправят Африка и Европа. Нужни са общи решения и засилено сътрудничество, за да спасим животи, да защитим хората и да им осигурим достоен живот.

ЕС, Африканският съюз и ООН обявиха вчера, че ще създадат експертна група, която ще ускори процеса на доброволно връщане на мигранти в родните им страни и намирането на нов дом за бягащите от насилие, конфликти и на нуждаещите се от международна закрила.