НОВИНИ

ЕС дава още три седмици на Испания и Португалия, за да избегнат санкциите

Европейската комисия ще даде на Испания и Португалия още три седмици, за да вземат мерки за коригиране на прекомерния им бюджетен дефицит и да избегнат финансови санкции, заяви пред Ройтерс източник, запознат с разискванията в ЕС.

bnt avatar logo
от БТА
08:29, 05.07.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света
дава три седмици испания португалия избегнат санкциите

Според него Европейската комисия ще заяви на днешното заседание на еврокомисарите, че двете страни не предприемат ефективни мерки за противодействие на прекомерните си дефицити, но все още могат да избегнат предложение за санкции.

Комисията най-вероятно ще даде срок на Испания и Португалия до 27 юли да предложат ефективни противодействия, за да могат да избегнат финансови наказания, каквито предвиждат законите на ЕС (макар никога да не са прилагани).

Това ще бъде временен компромис между "фискалните ястреби", начело с Германия, и шампионите на бюджетната гъвкавост, които настояват за по-голяма свобода на действие в период на вял растеж, висока безработица и все по-голяма подкрепа за антиевропейски партии.

Италианският премиер Матео Ренци миналата седмица открито призова да не бъдат глобявани Португалия и Испания, докато управителят на германската централна банка Йенс Вайдман прикани да не се разхлабват бюджетните правила на ЕС, макар че вотът на Великобритания за напускане на ЕС може да се отрази негативно на растежа в целия Евросъюз през идните години.

През 2015 година бюджетният дефицит на Испания достигна 5,1 процента от БВП - много над целевия праг от 3 на сто и над целта, която й беше поставила комисията да сведе показателя до 4,2 на сто.

Бюджетният дефицит на Португалия миналата година беше 4,4 на сто от БВП, докато целта беше той да бъде понижен под 3 процента.

През май Брюксел реши да отложи за 5 юли решението си дали да санкционира или не Лисабон и Мадрид. Според информирани източници мненията в комисията доста се различават.

Решението на комисията трябва да бъде одобрено след това от европейските министри на финансите на заседание в Брюксел на 12 юли.

Друг европейски представител заяви пред Ройтерс, че комисията би искала да прояви снизходителност към двете страни, ако те покажат, че овладяват ситуацията. "Трябва да накажем миналите им грехове, но с поглед към бъдещото им изкупление", посочи източникът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна читалня на открито в Пловдив
Лятна читалня на открито в Пловдив
Националният военноисторически музей представя юбилейна изложба Първите 100
Националният военноисторически музей представя юбилейна изложба "Първите 100"